MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Beyin ve Sinir Cerrahisi 5-1 (NORS501)

Ders Oturumu 27

"Kanamalı Beyin Damar Hastalıkları"

Prof. Dr. Yalçın Kocaoğullar (1 ders saati)

Ders özeti

Nöroşirijükal sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan motor, duyusal ve otonomik olmak üzere vücudun tüm fonksiyonlarını etkileyebilen 24 saatten uzun süren klinik tablodur. Hemorajik ve iskemik olmak üzere iki formu vardır. Motralitede 3. morbiditede birinci sıradadır.
Öğrenme hedefi: Belirti ve bulgular ışığında nörolojik lezyon lokalizasyonu yapabilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Ajitasyon Özellikle kafa travmalarında,frontal lobu tutan beyin tümörlerinde sıklıkla görülür.
Bel ve sırt ağrısı Bel ve sıt ağrılarının büyük bi çoğunluğu paravertebral kas spazmına bağlıdır. Ancak lomber disk herilerinde bacaga vuran ağrı bizi tanı acıısndan uyarıcı olmalıdır.
Bilinç değişiklikleri vasküler nedenlerle intrakranial basınç artışının da etkisi ile ARAS bölgesinin ve bağlantısının etkilenmesi ile ortaya çıkar. Uykuya meyilden komaya kadar tüm perspertifleri içerir.
Bilişsel bozukluklar/unutkanlık Kafa travmalarında,beyin tümörlerinde, beyin kanamalarında ve beyin apselerinde sıklıkla bilinç bozukluğu görülür.Unutkanlık dalğınlık bu bahsettiğimiz durumlar karsında kortikal atrofil ve azhimer durumlarında görülebilir.
Boyun ağrısı Boyun ağrısı sıklıkla paravertebral kas spazmına baglı boyun düzleşmelerinde görülür. Ancak kola yalılan ağrı mevcutsa servikal disk hernisi veya spinal kord tünörü olasılıgı' düşünülmelidir.
Boyunda kitle Kollarda ağrı ,motor kayıp ve kuadri parazin ve ya pileji şeklinde klinik bulgular verebilir.boyun ağrısı ile beraberdir.
Bulantı-kusma Kafa içi basınç artışı ve beyin sapını tutan tümörlerde görülebilir.
Denge/hareket ile ilgili sorunlar Özellille serebellar yer kaplayan kitlelerde görülebilir.
Konuşma bozuklukları (afazi, disfazi, dizartri, kekemelik, vb.) vasküler nedenlerle Wernicke alanı etkilenmesi, Broca alanı etkilenmesi ve bağlantılarının etkilenmesine bağlı afazi tipleri ortaya çıkmaktadır. Artikülasyonun bozulması ise beyinsapı ve serebeller vasküler hadiselerde karşımıza sıklıkla çıkar.
Nevraljiler Başta trigeminal olmak üzere kranial sinir nevraljileri ortaya çıkabilir.
İşitme bozukluğu ve Tinnitus Pons veya temporal kortikal bağlantıları veya periferik kohlear bağlantılarındaki etkilenmeye bağlı ortaya çıkabilir.
Görme bozukluğu/kaybı Hipofiz adenomlarında,ön fossa tümörlerinde kiazma ve optik sinir basısına bağlı görülebilir.
Parestezi Vasküler nedenli veya beyin ve omur iliği tutan yer kaplayan kitlelerde hemi, para veya kuadri hipoestezi tabloları ortaya çıkabilir.
Parezi, paralizi Vasküler nedenli beyin ve omür iliği tutan kitlelerde hemi, para veya kuadriparezi tabloları görülebilir.
Pupil değişiklikleri Sempatik (Horner sendromu), parasempatik (üçüncü kranial sinir tutulumu ) tutuluma bağlı olabilir. Özellikle bilinç değişikliği ile birlikte olan pupil asimetrisi unkal herniasyon açısından önemli bir nörolojik acildir.
Senkop Vertebrobaziler sistem kanlanmasında ani azalma ile ortaya çıkabilir, kardiyak nedenlerle olabilmekle beraber vertebrobaziler arter daralmalarında oluşabilir.
Tremor Bazal ganglionları etkileyen vasküler hadiselerde tremor, kore, atetoz, hemiballismus gibi hareket bozuklukları ortaya çıkabilir.
Üriner inkontinans Özellikle medüller inmelerde ve konus medularis tümörlerinde görülür.
Disfaji Alt kranial sinir tutulumlarında görülebilir.
Ense sertliği Özellikle Subaraknoid kanamalarda kanın irritasyonuna bağlı ense sertliği görlür.
Başağrısı intrakranial vasküler lezyonlar yer kaplayıcı özellikte oldukları için intrakranial basınç artışına neden olur, bilinç bulanıklığı, fışkırır tarzda kusmanın veya fokal nörolojik bulguların da eşlik ettiği persistan progressif baş ağrısı olur
Dispepsi Beyinsapı etkilenmesi ile ortaya çıkabilmektedir. Tipleri Cheyne stokes solunumu, Santral nörojenik hiperventilasyon, biot solunumu, ataksik solunum gibi tipleri vardır.
Kas güçsüzlüğü Serebrovasküler hadiseler piramidal tipte spastik kas güçsüzlüklerine sebep olmaktadır. Ayrıca motor korteksi tutan yer kaplayan kitlelerde ve spinal kord basılarında görülebilir.
Fekal inkontinans Medulla spinalisin vasküler lezyonunda çoğunlukla görülmekle birlikte intrakranial orta hat lezyonlarında da görülebilir.
Baş dönmesi Vasküler sebeplere bağlı olarak serebellumun beyinsapının ve bu yapıların oksipital bağlantıları, periferik vestibuler ve spinal bağlantılarının etkilenmesine bağlı olarak ortaya çıkar. İzole çoğunlukla periferik vestibuler hadiselerde görülmektedir nörolojik hadiselerde ise ilave diğer nörolojik belirtiler şart olmamakla birlikte eklenmektedir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü