MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Nöroloji 3-6 (NORO306)

Ders Oturumu 4

"Başağrısı ve Migren"

Prof. Dr. Emine Genç (1 ders saati)

Ders özeti

Sık görülen primer baş ağrıları ve bazı sekonder baş ağrılarında fizyopatoloji/etiyoloji, tanı ve tedavi anlatılmaktadır.
Öğrenme hedefi: Baş ağrılı hastaya yaklaşım

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Anemi Anemi nedeni ile beyne giden oksijen seviyesinin azalması baş ağrısına neden olabilir.
Bilinç değişiklikleri Bilinç değişikliği ile baş ağrısı beraberliği kafa içi kitle, kanama ve ensefalit gibi hayatı tehlike oluşturan durumları düşündürür.
Bilişsel bozukluklar/unutkanlık Bilinç değişikliği ile baş ağrısı beraberliği kafa içi kitle, kanama ve ensefalit gibi hayatı tehlike oluşturan durumları düşündürür.
Boyun ağrısı Kemik, disk, kas ve bağ yapılarından oluşan bozukluklar nedeniyle boyunda ağrı gelişebilir.
Bulantı-kusma Migren hastalarında bulantı, kusma veya ışığa duyarlılık gibi semptomlarla ortaya çıkabilir. Bulantı-kusma aynı zamanda iskemik inme, hemorajik inme ve kitle gibi hayati tehlikesi olan durumlarda da görülebilir.
Burun akıntısı/tıkanıklığı Başağrısı ile birlikte göz yaşarması, gözde kızarma, yüzde terleme renk değişikliği, göz kapaklarında şişme, miyozis, pitozis, burun tıkanıklığı ve akıntısı gibi otonom belirtiler küme tipi benzeri baş ağrılarına eşlik edebilmektedir.
Çarpıntı Dehidratasyona bağlı gelişen baş ağrılarında çarpıntı ve düşük tansiyon beraberliği görülebilmektedir.
Baş dönmesi Migren atağının özellikle prodrom döneminde görülen baş dönmesi, bulantı ve aşırı esneme gibi belirtilerin dopaminerjik reseptörlerin duyarlılığının artması ile ilişkili olduğu öne sürülmüştür.
Apne Uyku apnesi başağrısı, özet olarak uyku sonrası uyanıklık döneminde ortaya çıkan sabah başağrısı özelliğinde, iki taraflı yaygın 4 saatten daha kısa süreli olan ve uyku apnesinin neden olduğu genellikle gerilim tipi başağrısı özelliklerini gösteren başağrısıdır.
Başağrısı Baş ağrısı, çoğu insanın yaşamları boyunca birçok kez yaşayacağı çok yaygın bir durumdur. Baş ağrısının ana semptomu, başınızdaki veya yüzünüzdeki ağrıdır. Bu zonklayıcı, sabit veya keskin olabilir
Ense sertliği subaraknoid kanama, menenjit ve lomber ponksiyon sonrası olan düşük basınca bağlı gelişen meningeal irritasyonlar baş ağrısı ve ense sertliği ile beraber görülür.
Görme bozukluğu/kaybı Migren aurasında, optik nöritte, temporal arterit, intrakraniyal hipertansiyon ve tolosa hunt sendromda optik snir, göz kasları veya yolaklarının etkilenmesi nedeni ile görme bozukluğu olabilir.
Hipertansiyon Hipertansiyon sonrası kan-beyin bariyerinin hasar görmesi sonrası gelişen intrakraniyal ödem baş ağrısına sebep olabilir.
İştahsızlık Migren atağında, ağrı öncesi (prodrom) veya sonrası (postdrom) dönemde bazı davranış ve ruhsal durum değişiklikleri olabilir. Bu değişiklikler 2 gün ile birkaç saat önce ortaya çıkar. Aşağıda bunlardan bazıları verilmiştir. Esneme, uyku isteği, halsizlik, konsantrasyon güçlüğü, açlık, tatlı yeme isteği, iştahsızlık, sık idrara çıkma, kabızlık, karında şişlik hissi, ensede sertlik.
İştah bozuklukları Migren atağında, ağrı öncesi (prodrom) veya sonrası (postdrom) dönemde bazı davranış ve ruhsal durum değişiklikleri olabilir. Bu değişiklikler 2 gün ile birkaç saat önce ortaya çıkar. Aşağıda bunlardan bazıları verilmiştir. Esneme, uyku isteği, halsizlik, konsantrasyon güçlüğü, açlık, tatlı yeme isteği, iştahsızlık, sık idrara çıkma, kabızlık, karında şişlik hissi, ensede sertlik.
Nevraljiler Bir kraniyal sinirin dağılım alanında ortaya çıkan, Paroksizmal ağrı ile karakterize klinik tablolardır. Nöropatik ağrı grubu içerisinde yer alırlar.
Nöbet geçirme Zamansal açıdan birlikteliklerine bakıldığında ise, başağrısı ve epilepsi arasında dört farklı ilişki tipi tanımlanmıştır. Bunlar, pre-iktal başağrısı, epileptik bir belirtinin göstergesi olan iktal başağrısı, post-iktal başağrısı ve inter-iktal başağrısı olarak adlandırılmaktadır.
Nöropatik ağrı Nöropatik ağrı, sinir sistemindeki bir lezyon veya fonksiyon bozukluğu sonucu ortaya çıkan ağrıdır. Nöropatik ağrı sinir hücresi üzerinde oluşan hasar sonrasında o bölgeden kaynaklanan kontrol dışı elektrik deşarjlarından kaynaklanır.
Pitozis Başağrısı ile birlikte göz yaşarması, gözde kızarma, yüzde terleme renk değişikliği, göz kapaklarında şişme, miyozis, pitozis, burun tıkanıklığı ve akıntısı gibi otonom belirtiler görülebilmektedir.
Halsizlik Migren atağında, ağrı öncesi (prodrom) veya sonrası (postdrom) dönemde bazı davranış ve ruhsal durum değişiklikleri olabilir. Bu değişiklikler 2 gün ile birkaç saat önce ortaya çıkar. Aşağıda bunlardan bazıları verilmiştir. Esneme, uyku isteği, halsizlik, konsantrasyon güçlüğü, açlık, tatlı yeme isteği, iştahsızlık, sık idrara çıkma, kabızlık, karında şişlik hissi, ensede sertlik.
Duygudurum değişiklikleri Migren atağında, ağrı öncesi (prodrom) veya sonrası (postdrom) dönemde bazı davranış ve ruhsal durum değişiklikleri olabilir. Bu değişiklikler 2 gün ile birkaç saat önce ortaya çıkar. Aşağıda bunlardan bazıları verilmiştir. Esneme, uyku isteği, halsizlik, konsantrasyon güçlüğü, açlık, tatlı yeme isteği, iştahsızlık, sık idrara çıkma, kabızlık, karında şişlik hissi, ensede sertlik.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü