MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Ortopedi ve Travmatoloji 5-1 (ORTO501)

Ders Oturumu 3

"Çoklu Travma Hastasının Değerlendirilmesi"

Doç. Dr. Ahmet Fevzi Kekeç (2 ders saati)

Ders özeti

Vücudun birden fazla yaşamsal organ sistemini ilgilendiren yaralanmalara çoklu travma denir. 45 yaş altı en sık ölüm nedenidir. Genel olarak 3. en sık ölüm nedenidir. Hastalar morbidite ve mortaliteyle korelasyon gösteren ISS skoruna göre katagorize edilirler. Hasar kontrollü ortopedi yaklaşımında ilk 24 saatte yaralanan ekstremitelerin geçici fiksasyonu yapılırken inflamatuar yanıtın azaldığı 5. günden sonra kalıcı cerrahiler yapılarak özellikle ISS skoruna göre "borderline" hasta grubunda hastanın Akut respiratuar disstres sendromuna ve çoklu organ yetmezliğine gidişi engellenmeye çalışılır.
Öğrenme hedefi: Çoklu tarvma sebeplerini, acil müdahelesini, çoklu tarvma hastasına ortopedik yaklaşımı (hasar kontrollü ortopedi kavramı) öğretebilmek

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Hipotansiyon hemorahjik şokun bir parçası olarak şokdaki hastada hipotansiyon bulunur
Parezi, paralizi çoklu travma hastası muayenesinde nörolojik değerlendirme safhasında parezi ve paralizi varlığına dikkat edilmelidir.
Yabancı cisim (yutma/aspirasyon/kulak/burun) hava yolu tıkanması sebeplerinden olabilen yabancı cisimler çoklu travma hastasında ilk değerlendirmede yaşamı tehdit edebileceği için farkedilmeli ve çıkarılmalıdır.
Çarpıntı Özellike masif hemorajisi olan ve şoktaki çoklu travma hastalarında taşikardi görülebilir.
Hipotermi/Hipertermi hipotermi özelikle çoklu travma hastarında ölüm oranlarının arttırdığı için kaçınılması gereken bir durumdur.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü