MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Göğüs Hastalıkları 5-1 (GOGS501)

Ders Oturumu 27

"Akciğer Kanseri"

Prof. Dr. Adil Zamani (2 ders saati)

Ders özeti

Akciğer kanseri tüm dünyada en sık görülen ve kansere bağlı ölüm nedenleri içinde ilk sırada yer alan malignitedir. Sigara içimi akciğer kanserinin %80 ilâ %90’ından sorumludur. Erken tanı ve tedavi büyük önem taşımaktadır.
Öğrenme hedefi: Akciğer kanserinde görülen semptomları, risk faktörlerini, tanı yöntemlerini ve tedavi seçeneklerini bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Tütün kullanımı Günlük sigara içimiyle akciğer kanseri riski artışı arasında doğrusal bir ilişki vardır. Pasif sigara içimi %17 oranında akciğer kanserine neden olmaktadır.
Dispne Tanı sırasında mevcut olan yaygın semptomlardandır ve hastaların yaklaşık 1/4’ünde saptanır. Hava yolu obstrüksiyonu veya hava yoluna dıştan bası, atelektazi, plevral efüzyon,lenfajitik tümöral yayılım,pulmoner emboli gibi nedenler dolayısıyla oluşmaktadır.
Kilo kaybı Metastatik hastalığı olan hastalarda kilo kaybı ile iştahsızlık görülür.
Göğüs ağrısı Göğüs duvarı, plevra veya mediasten tutulumuna bağlı olarak gelişir.
Pitozis Horner sendromu, ipsilateral ptozis, enoftalmus, miyozis ve ipsilateral anhidrozis ile karakterizedir.
Ses kısıklığı Genellikle mediastinal yayılım veya adenopatiler nedeniyle sol rekürren laringeal sinir paralizisi ve sonuçta sol vokal kord paralizisi meydana gelir.
Siyanoz Vena kava süperior sendromuna bağlı olarak gelişebilir.
Ateş Postobstrüktif pnömoniye bağlı olarak ateş görülebilir.
Çomak parmak El ve ayak parmaklarında çomaklaşma görülebilir.
Stridor Stridor, larenks ve trakea darlıklarında hava akımının hızlanmasına ve türbülans oluşumuna bağlıdır.Trakeanın tümörlerinde gelişebilir.
Hemoptizi Öksürmekle ağızdan kan gelmesi çeşitli klinik durumlarda meydana gelebilir.Öksürük ve kanlı balgam ilk belirti olarak hastaların %30’undan fazlasında görülür; genellikle tümör içindeki damarlardaki lokal nekroz ve inflamasyon sorumludur. Masif hemoptizi, yaşamı tehdit eden acil bir durumdur.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü