Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır.
Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi
web sayfasını takip ediniz.
Biyokimya 2-4 (BYKM204)
Ders Oturumu 8
"Alfa, Beta ve Gama oksidasyon"
Prof. Dr. Sevil Kurban (2 ders saati)
Ders özeti
Yağ dokusunda TAG de depolanmış olan yağ asitleri enerji kaynağı olarak kullanılmak üzere kalp, karaciğer, iskelet kası ve böbrek korteksi gibi hedef dokulara taşınmasına lipoliz adı verilir. Uzun zincirli yağ asitleri omurgalılarda, basta karaciğer ve kas olmak uzere beyin hariç, mitokondrisi olan bütün dokularda CO2 ve H2O ya oksitlenirler. Yağ asidlerinin oksidasyonu, oksidasyonun başladığı C’a göre alfa, beta ve gama oksidasyon olmak üzere 3 çeşittir. Yağ asitlerinin en önemli oksidasyonu beta oksidasyondur. -oksidasyon mitokondride olur. Bu oksidasyonda yağ asitlerinin karboksil ucundan her defasında 2C’lu asetil birimleri koparılır. β-oksidasyon yağ asitlerinin mitokondride 2 karbonlu ünitelere parçalanarak katabolize edildiği, enerji ihtiyacının karşılanmasında çok önemli olan bir ana metabolik yoldur. Sitoplazmada yer alan yağ asitlerinin oksidasyona girmeden önce aktive edilmesi gerekir. Bunun için önce, mitokondri dış zarında bulunan “açil-KoA sentetaz” enzimi aracılığı ile yağ asidine KoA bağlanarak, açil-KoA sentezlenir. aktifleşmiş yağ asitleri karnitin mekiği ile mitokondri içine taşınırlar. oksidasyon 4 safhada cereyan eder:
Oksidasyon
Hidrasyon
Oksidasyon
Tiyoliz
Bu oksidasyon basamaklarından birinde FADH2 , birinde NADH + H+ üretilir. oksidasyon O2 gerektiren aerobik bır islemdir.
Öğrenme hedefi: bu derste depo ve diyetle alınan yağ asitlerinin sitoplazmada aktifleşmesi, karnitin mekiği ile mitokondri içine taşınması ve mitpokondri içinde iki karbonlu birimlere parçalanması olayı beta oksidasyon ile daha az önemli olan diğer oksidasyon türlerinin öğrenilmesi hedeflenmiştir.
Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):