MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-6 (FRMA306)

Ders Oturumu 23

"S.S.S. stimülanları ve halüsinojenler"

Prof. Dr. Kısmet Esra Nurullahoğlu Atalık (2 ders saati)

Ders özeti

Analeptik ilaçlar, mutad dozlarda analeptik etki yapar , yüksek dozda konvülsiyonlara neden olur. Terapötik dozlarda verildiklerinde, medulla oblongata düzeyindeki stimülasyona bağlı olarak, solunum merkezi stimülasyonu, Vazomotor merkez stimülasyonu, vagal stimülasyon, bulantı ve kusma yaparlar. Bu ilaçların uygulanmasını gerektiren durumlar acil durumlar olduğundan i.v veya i.m yoldan uygulanırlar. Psikostimülan ilaçlar amfetaminler olup; bunlar güçlü psikostimülan etkililer ve psikostimülan etkisi zayıf olup, iştah kesici etkisi belirgin olanlar şeklinde gruplandırılır.
Öğrenme hedefi: ÖĞRENİM HEDEFİ : Analeptik ve psikostimülan ilaçların etki mekanizmasını, farmakolojik özelliklerini, endikasyonlarını, yan etkilerini, kontrendikasyonlarını ve ilaçlarla etkileşmelerini bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Doksapramın sersemlik, baş ağrısı, bulantı, kusma, öksürük ve huzursuzluk gibi yan etkileri vardır. Amfetaminlerin bağımlılık yapma potansiyelleri yüksektir. Atletik performansı artırmak amacıyla doping yapmak için suistimal edilirler. Metilfenidat, çocuklarda iştahsızlık ve büyümede yavaşlama, trombositopeni, ona bağlı purpura ve lökopeni yapabilir. Altı yaşından küçüklerde kullanılmamalıdır

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü