Mikrobiyoloji 3-5 (MKRB305)

"Taenia saginata ve T. soleum, Hymenolepis nana, D. latum"

Doç. Dr. Fatma Esenkaya Taşbent (2 ders saati)

Şeritler olarak da bilinen sestodların erişkinleri ince barsakta yerleşir. Oluşturdukları enfeksiyonlar genellikle asemptomatik geçirilir veya iyi tolere edilir. Larvaları barsak dışı dokularda yerleştiğinde ciddi semptomlar oluşturabilir. Bu durumda gelişen kistin büyüklüğü, sayısı ve yerleşimine göre klinik belirtiler değişir.
Öğrenme hedefi: İnsanda görülen önemli sestod enfeksiyonları öğrenilecek.

Nöbet geçirme Taenia solium parazit larvaları beyine yerleştiğinde epilepsi, hidrosefali gelişebilir.
Diyare Taenia saginata enfeksiyonlarında bazı hastalarda bulantı, iştahsızlık, diyare ve kilo kaybı görülebilir. H. nana enfeksiyonlarında özellikle otoenfeksiyon ve hiperinfeksiyon olursa anoreksi, kusma ve diyare gelişebilir.
İştahsızlık Taenia saginata enfeksiyonlarında bazı hastalarda bulantı, iştahsızlık, diyare ve kilo kaybı görülebilir. H. nana enfeksiyonlarında özellikle otoenfeksiyon ve hiperinfeksiyon olursa anoreksi, kusma ve diyare gelişebilir.
Kilo kaybı Taenia saginata enfeksiyonlarında bazı hastalarda bulantı, iştahsızlık, diyare ve kilo kaybı görülebilir.