MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-5 (FRMA305)

Ders Oturumu 1

"Peptik ülser ilaçları"

Prof. Dr. Ayşe Saide Şahin (2 ders saati)

Ders özeti

Peptik ülser tedavisinde kullanılan ilaçlar;Asid salgılanmasını azaltan ilaçlar, Antiasidler, Mukozada koruyucu tabaka oluşturan ilaçlar, Sitoprotektif etkili ilaçlar ve H.pylori eradikasyonu yapan ilaçlar olarak sınıflandırılır.
Öğrenme hedefi: Peptik ülser tedavisinde kullanılan ilaçları sınıflandırır ve bu ilaçların etki mekanizması, uygulama yolları, endikasyon ve kontrendikasyonları, advers etkileri, etkileşimlerini açıklar..

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Abdominal distansiyon laçlar ve H. Pylori eradikasyonu yapan ilaçlar olarak sınıflandırılır. Mide asid salgısını azaltan ilaçlar içinde en sık kullanılan proton pompası inhibitörleridir (omeprazol, pantoprazol, lansoprazol vd.). Antiasid ilaçların lokal etkilileri aluminyum, magnezyum ve kalsiyum bileşikleridir. Sukralfat mukozada koruyucu tabaka oluşturarak ; mizoprostol ise sitoprotektif etkilidir. H. pylori tedavisinde antibiyotik ve proton pompa inhibitörleri kombine kullanılır. Bu ilaçlar peptik ülser, gastroözofageal reflü, Zollinger Ellison Sendromu, Stres Ülseri vb. durumlarda kullanılır.
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Proton pompa inhibitörlerinin advers etkileri:diyare, bulantı, başağrısı, mide pH'sının yükselmesine bağlı midede bakteri kolonizasyonu oluşumu; Etkileşmeleri: klopidogrelin aktif şekle dönüşümünü azaltabilirler. Pantoprazol ve rabeprazol klopidogrel ile etkileşmez. Antiasid ilaçları advers etkileri: Aluminyum ve kalsiyum bileşikleri konstipasyon, magnezyum bileşikleri diyare yapabilir. Rebaund asid salgılanması, sistemik advers etkiler oluştururlar; Etkileşmeleri: tetrasiklinler, demir bileşikleri, varfarin ve fluorokinolonların absorpsiyonunu azaltabilirler.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü