Pediatri 3-2 (PEDI302)

"İmmün sistemin gelişimi ve fonksiyonu"

Prof. Dr. Sevgi Keleş (2 ders saati)

En basit yapılı canlılarda bile kendinden olanı tanıma, yabancıyı ayırt edebilme özelliği mevcuttur. En gelişmiş canlı olan insan kendi yapısına yabancı olan maddeleri (antijenleri) tanıyabilme ve onlarla baş edebilme özelliklerine sahiptir. Bu sayede konak organizma mikroplar, yabancı ve zararlı olabilecek maddelere karşı kendisini savunur.Genelde antijen olarak tanımladığımız bu maddelerin organizmaya girmesi ile başlayan ve birbiri ile ilişkili birçok biyolojik reaksiyonun meydana geldiği immun sistemde pek cok organ ve hücre görev alır.
Öğrenme hedefi: Dönem 3 öğrencilerin immun sistemin koken aldigi organ/dokulari, immun sistmin hucrelerini, glisimini ve fonksiyonlarini öğrenmesi hedeflenmektedir