MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Fizyoloji 2-3 (FZYO203)

Ders Oturumu 100

"Dolaşımın sinirsel düzenlenmesi, böbreklerin kan basıncının kontrolündeki rolü"

Prof. Dr. Selim Kutlu (2 ders saati)

Ders özeti

Böbrekler idrar miktarını değiştirerek kan basıncının düzenlenmesinde önemli rol oynarlar. Renal arterdeki düşük kan basıncı böbreklerde renin enziminin salgılanmasına neden olur. Renin anjiyotensi 1 oluşumunu, ADE de anjiyotensin 2 dönüşümünü sağlar, Anjiyotensin 2 belirgin vazokonstriksiyon, böbreklerde direk ve aldosteron aracılı Na emilimini artırarak, vazopressin sekresyonunu indükleyerek kan basıncını yükseltir. Kan basıncının sistolik 130mmHg ve diyastolik 80mmHg ve daha yüksek olması hipertansiyon olarak adlandırılır. Obezite, böbrek üstü bezlerinden adrenalin, aldosteron veya kortizolün aşırı salgılanmasının neden olduğu endokrin faktörler, anjiyotensi 2 düzeyinin artmasına neden olan renal faktörler, nörolojik faktörler vb. hipertansiyon oluşturmaktadır.
Öğrenme hedefi: Kan basıncının regülasyonunda böbreklerin ve renin anjiyotensin aldosteron sisteminin etkilerini açıklar, hipertansiyon mekanizmalarını belirtir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Başağrısı Hipertansiyon önemli bir baş ağrısı nedenidir.
Hipertansiyon Renal, endokrin ve nörojenik faktörler hipertansiyona yol açabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü