MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-5 (FRMA305)

Ders Oturumu 15

"Kontraseptiflerin Tıbbi Farmakolojik yönü"

Dr. Öğr. Üy. İpek Duman (2 ders saati)

Ders özeti

Hormonal kontrasepsiyon, halen doğum kontrol amacıyla kullanılan yöntemler arasında sterilizasyondan sonra en etkili yöntemdir. Temel etki mekanizmaları menstrüel siklusun ortasında LH (luteinleyici hormon) ve FSH (follikül stimüle edici hormon) yükselmesini inhibe etmeleridir. En çok kullanılan ve en etkili hormonal kontraseptifler, bir östrojen ve bir progestin içeren kombine preparatlardır. Östrojen gonadotropin salgılanmasını inhibe ederek ovulasyonu baskılarken, progestin endometriyuma implantasyonu engeller, servikal mukusu spermin giremeyeceği bir bariyer hâline getirir. Kontrasepsiyon amacıyla kombine oral kontraseptifler (OKS), mini haplar, postkoital kontraseptif haplar, parenteral (enjekte edilen) kontraseptifler, deri altı implantları, progesteron içeren rahim içi araçlar (RİA), transdermal kombine kontraseptifler, vajinal kombine kontraseptifler (vajinal halkalar) yanında, hormonal olmayan diğer kontrasepsiyon yöntemleri de kullanılmaktadır.
Öğrenme hedefi: Hormonal Kontraseptif olarak kullanılan ilaçlar ve diğer kontraseptif yöntemlerin sınıflandırılması, etki mekanizması ve etkileri, endikasyon ve kontrendikasyonları, uygulama yolları ve dozları, yan etkileri ve önemli etkileşmeleri ile ilgili temel prensipler hakkında bilgi sahibi olmalı

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Hormonal kontrasepsiyonun yan etkileri Sadece progesteron içeren preparatlarda düzensiz menstrüel kanamalar oluşabilir. Karşılaşılan diğer yan etkiler daha çok östrojen komponentine bağlıdır: Göğüste dolgunluk hissi, depresyon, sersemlik, ödem, baş ağrısı, psödotümör serebri, bulantı ve kusma ve östrojene bağlı diğer yan etkiler görülür. Özellikle, sigara içen 35 yaş üstü kadınlarda, tromboemboli, tromboflebit, hipertansiyon ve miyokard infarktüsü insidansında artış gibi kardiyovasküler ve serebral yan etkiler ortaya çıkabilir. Meme kanseri insidansını arttırdıkları iddia edilmiştir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü