MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Göz Hastalıkları 5-1 (GOZH501)

Ders Oturumu 36

"Pupilla hastalıkları"

Doç. Dr. Gülfidan Bitirgen (1 ders saati)

Ders özeti

Pupilla iris ortasındaki açıklığa verilen isim olup göze giren ışık miktarı ve odak derinliğini ayarlar. Pupilla boyutları sempatik ve parasempatik sistem tarafından kontrol edilmektedir. Otonom sinir sistemini etkileyen hastalıklarda, kranial sinir patolojilerinde ve optik nöropatilerde pupilla boyut ve fonksiyonlarında değişiklikler oluşabilmektedir.
Öğrenme hedefi: Pupilla fonksiyonlarını bilmeli, pupilla hastalıklarını tanıyabilmeli, anizokori etiyolojisi, tanısı ve ayırıcı tanısı konularında bilgi sahibi olmalı.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Pupil değişiklikleri Otonom sinir sistemini etkileyen hastalıklarda, kranial sinir felçlerinde, travma ve çeşitli farmakolojik ajanlara maruziyet sonrası anizokori gelişebilir. Optik sinir fonksiyon bozukluklarında ise afferent pupil defekti ortaya çıkar.
Pitozis Anizokori sebeplerinden olan okülomotor sinir felci ve Horner sendromunda pitozis gelişebilir.
Çift görme Konjenital pupilla anomalileri (polikori-psödopolikori) ya da edinsel iris defektleri monoküler diplopiye yol açabilir.
Görme bozukluğu/kaybı Okülomotor sinir felci ya da Adie'nin tonik pupillası gibi iris ve silyer cismin parasempatik innervasyon bozukluklarında akomodasyon kaybına bağlı yakın görme bozukluğu ve pupil dialatasyonuna bağlı fotofobi gelişebilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü