MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Semptomdan Ayırıcı Tanıya 3-6 (AILE306)

Ders Oturumu 5

"S.S.S. Enfeksiyonları"

Dr. Öğr. Üy. Mustafa Altaş (1 ders saati)

Ders özeti

Santral sinir sistemi, beyin (beyin ve beyincik), omurilik, optik sinirler ve bunların örtücü zarları tarafından tanımlanır. Bu yapılar, kafatasının ve vertebral kolonun spinal kanalının sert sınırları içinde korunur. Akut santral sinir sistemi enfeksiyonları genel olarak üç kategoriye ayrılır - menenjit, ensefalit ve apseler - ve genellikle ilgili mikroorganizmaların kan yoluyla yayılmasından kaynaklanır.
Öğrenme hedefi: Santral sinir sistemi anatominisi yüzeyel olarak anlamak ve enfeksiyonlarının klinik yansımalarını öğrenmek.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Ateş Santral sinir sistemi enfeksiyonları klinik olarak, başlangıç, saatler ile birkaç gün içinde, fokal nörolojik belirtiler olsun veya olmasın, baş ağrısı, ateş, irritabilite ve ense sertliği ile prezente olur.
Başağrısı Santral sinir sistemi enfeksiyonları klinik olarak, başlangıç, saatler ile birkaç gün içinde, fokal nörolojik belirtiler olsun veya olmasın, baş ağrısı, ateş, irritabilite ve ense sertliği ile prezente olur.
Bilişsel bozukluklar/unutkanlık Viral ensefalitin prezentasyonunun ayırt edici özelliği ateş, baş ağrısı, konfüzyon, uyuşukluk ve konvülsiyonlardır. Öne çıkan belirtileri, akut ateşle beraber fokal nörolojik belirtiler veya menenizm (yani boyun sertliği, fotofobi ve baş ağrısı üçlüsü) olan veya olmayan bilinç düzeyindeki değişiklikleri içerir.
Ense sertliği Santral sinir sistemi enfeksiyonları klinik olarak, başlangıç, saatler ile birkaç gün içinde, fokal nörolojik belirtiler olsun veya olmasın, baş ağrısı, ateş, irritabilite ve ense sertliği ile prezente olur.
Unutkanlık Ventriküloensefalit sinsidir ve genellikle bilişsel bozukluklar, hafıza bozuklukları ve zihinsel durgunluk ile karakterizedir.
Bilinç değişiklikleri Viral ensefalitin prezentasyonunun ayırt edici özelliği ateş, baş ağrısı, konfüzyon, uyuşukluk ve konvülsiyonlardır. Öne çıkan belirtileri, akut ateşle beraber fokal nörolojik belirtiler veya menenizm (yani boyun sertliği, fotofobi ve baş ağrısı üçlüsü) olan veya olmayan bilinç düzeyindeki değişiklikleri içerir.
Pupil değişiklikleri Akut bakteriyel menenjitli hastaların yaklaşık %5'inde serebral herniasyon meydana gelir ve mortalitenin yaklaşık %30'unu oluşturur. Herniasyonu düşündüren klinik belirtiler arasında bilinç düzeyinde bozulma, beyin sapı belirtileri (pupilla değişiklikleri, dekortik duruş veya düzensiz solunum dahil), yakın zamanda nöbet, okulosefalik refleks yokluğu veya papilödem yer alır.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü