MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Dahiliye 3-5 (ICHA305)

Ders Oturumu 2

"(Gastro) Karın ağrısı"

Doç. Dr. Muharrem Keskin (1 ders saati)

Ders özeti

Karın ağrısı yakınması hem acil hem de poliklinik başvuralarında önemli bir paya sahiptir. Acil müdahale gerektiren veya elektif şartlarda ileri inceleme gerektiren durumların aıyrıcı tanısı ve sonrasında kesin tanısı hem tedavi hem de komorbidite yönetimi bakımından yeterli bilgi donanımı gerektirmektedir.
Öğrenme hedefi: Karın ağrısı yakınmasıyla başvuran hastada ayırıcı tanı yapabilmeli.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Melena‐hematemez Karın ağrısı üst GİS kökenli olgularda hematemez ve melna saptanabilir.
Ödem Karın ağrısı ve ödemle başvuran olgularda karaciğer sirozuna bağlı PHT ve kalp yetmezliği ayırıcı tanıda taranmalıdır.
Lenfadenopati Başta lenfoma olmak üzere metastatik solid kitlelere bağlı karın ağrısı sebebi lenfoadenopatiler saptanabilir.
Kolik ağrılar (renal, bilier, intestinal) Obstruktif nedenlere bağlı karın ağrısı olgularında kolik tarzda ağrı beklenir.
Anemi Maligniteye bağlı karın ağrısı olgularında anemi sıktır.
Kronik ağrı Kronik karın ağrısı daha çok fonksiyonel hastalıklarda olabileceği gibi Crohn hastalığında ve iskemik hastalıklarda da görülebilir.
Abdominal distansiyon Daha çok fonksiyonel gastrointestinal bozukluklarda görülmesine karşın acil ve akut karın ağrısında da görülebilmektedir.
Anorektal ağrı Karın ağrısı ve anorektal ağrı yakınmasıyla başvuran olgularda Crohn hastalığına bağlı perianal abse ve fistül varlığı araştırlımalıdır.
Ateş Karın ağrısı ve ateşle başvuran olgularda batı içi abse, perforasyon ve peritonit acil durumların ayırıcı tanısı mutlaka yapılmalıdır.
Bel ve sırt ağrısı Akut pankreatit nedeniyle başvuran karın ağrısı hastalarında bel ve sırtta yansıyan ağrı görülebilir.
Bulantı-kusma Karın ağrısı yakınmasıyla başvuran olgularda bulantı ve kusma yakınlamaları öncelikle ileus gibi acil değerlendirme gerektiren hastalıkları akla getirmelidir.
Dispepsi Karın ağrısı ve dispepsi öncelikle üst GİS hastalıklarını akla getirmelidir.
Diyare Malabsorbsiyon sendromlarında karın ağrısı ve ishal birlikteliğinin yanı sıra inflamatuvar bağırsak hastalıkları da akla getirilmelidir.
Ektopik gebelik Akut karın ağrısı etiyolojisinde ayırıcı tanıda akla getirilmelidir.
Halsizlik Organik nedenli karın ağrısında halsizlik görülebilir.
Hematokezya/rektal kanama Kolorektal malignitelere bağlı karın ağrısı olan olgularda hematokezya ve/veya rektal kanama görülebilir.
Hepatomegali Budd-Chiari gibi akut portal hipertansif durumlar ve gebelikte akut yağlı karaciğer gibi durumlarda yani acil değerlendirme isteyen karın ağrısı başvurularında hepatomegali saptanabilir.
Hipotansiyon Şok tablosuna ilerleyen karın ağrısı başvurularında hipotansiyon görülebilir.
İştahsızlık Organik nedneli karın ağrısında iştahsızlık görülebilir.
İdrar renk değişikliği Tıkanma ikteri gibi karın ağrısı durumlarında idrar rengi bilirubinemiye bağlı koyulaşabilir.
Kabızlık Kabızlık nedeniyle karın ağrısı ve şişkinlik görülebilir
Karında şişkinlik Malign patolojiler nedeniyle karında kitleye bağlı ağrı olabilir.
Kaşıntı Periampuller kitleye veya safra yollarında darlığa bağlı kolestaz ve karın ağrısı gelişen olgularda kaşıntı eşlik edebilir.
Kilo kaybı Maligniteye bağlı karın ağrısı olgularında kilo kaybı sıktır.
Sarılık Safra yollarında darlık tıkanıklık ve kolestaz bulguları olan olgularda karın ağrısına sarılık eşlik eder.
Splenomegali Portal hipertansiyona bağlı splenomegali olgularında asite veya peritonite sekonder karın ağrısı olabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü