MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

İç Hastalıkları 4-1 (ICHA401)

Ders Oturumu 24

"Üriner enfeksiyonlar"

Prof. Dr. Halil Zeki Tonbul (1 ders saati)

Ders özeti

Birinci basamakta en sık rastlanan hastalıklardan biri Üriner Sistem Enfeksiyonudur (ÜSE). Erişkin kadınlarda erkeklerden daha sık gözlenir. ÜSE oluşumuna göre komplike ve komplike olmayan (basit), yerleşimine göre alt ve üst ÜSE veya sistit, pyelonefrit, üretrit olarak tanımlanabilir. En sık karşılaşılan ÜSE sistittir. Enfeksiyonun %60-80 nedeni E.Coli'dir.
Öğrenme hedefi: 1.Öğrenim Hedefi:İdrar yolu enfeksiyon(İYE) tanımını yapar, nedenlerini sıralar,İYE tedavi eder, komplike durumlarda hastayı sevkeder.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Cinsel işlev sorunları Tedavi edilmemiş üriner sistem enfenksiyonları cinsel işlev bozukluklarına neden olabilir.
Hematüri Üriner sistem enfenksiyonlarına hematüri eşlik edebilir
Pollaküri/noktüri Pollaküri: Az miktarda sık idrar yapma, günde 5’den fazla idrar miktarı artmaksızın idrara çıkma olarak tanımlanır. Noktüri ise gece 2’den fazla idrar yapma isteği ile uyanma durumudur. Üriner enfenksiyon nedenli görülebilir.
Bel ve sırt ağrısı Üriner sistem enfenksiyonlarında kostovertebral açı hassasiyeti görülebilir
Dizüri Dizüri, idrar yaparken ağrı veya rahatsızlık olarak tanımlanır. Üriner sistem enfenksiyonlarında sık karşılaşılan bir başvuru şikayetidir.
İdrar retansiyonu İdrar retansiyonu (glob vezika), mesane dolu olmasına rağmen idrar yapamamaktır. Retansiyon üriner sistem enfenksiyonu yapabilirken, üriner sistem enfenksiyonu da idrar retansiyonuna neden olabilir.
Yan ağrısı Birinci basamakta rastlanılan piyelonefritin önemli bir klinik bulgusudur.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü