Embriyoloji 2-2 (HSTO202)

"Göz embriyolojisi"

Prof. Dr. Tahsin Murad Aktan (2 ders saati)

Optik vezikülün gelişmesi embriyolojik gelişimin 22. gününde optik yarıklar belirince başlar. Optik kadeh (nöroektoderm)ten retina, iris epiteli, dilatatör ve irisin sfinkter pupillası, silier cisim epiteli gelişir. Optik saptan optik sinir, optik kiasma, optik tarktus gelişir.Yüzey ektoderminden lens, kornea anterior epiteli, bulbar ve palpebral konjunktiva gelişir. Mezodermden sklera, koroid, iris stroması, silier cisim stroması, silier kas, korneanın lamina propriası, kornea epiteli, vitröz cisim, santral arter ve retina veni, ekstraokuler kaslar gelişir. Gözün konjenital malformasyonları; koloboma iridis, konjenital katarkat, konjenital glokom, retina dekolmanı, kalıcı iridopapiller membran, mikroftalmi, genetik retinoblastom, anoftalmi, siklopia, retinosel, retrolental fibroplazi ve retinitis pigmentosadır.
Öğrenme hedefi: Optik vezikülün gelişmesi, gözün gelişen diğer yapıları ve gözün konjenital malformasyonlarının bilinmesi gerekir.