MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Patoloji 3-6 (PATO306)

Ders Oturumu 100

"Sinir Sistemi Patolojisi 2: Damar Hastalıkları ve Travmalar"

Prof. Dr. Hacı Hasan Esen (100 ders saati)

Ders özeti

Beyin vücut kan akımının %15 ini, Oksijeninin %20 sini tüketir. Beyin Oksijen azlığına hassastır bu yüzden beyindeki kan akımının normal ve kan basıncının düzenli olamasını sağlayan ‘’ Otoregülasyon ’’ vardır. Nörolojik problemlerin yaklaşık % 50’si vasküler hastalıklarla ilgilidir. Serebrovasküler Hastalıklar 3 gruba ayrılır; 1. Kan akımında genel azalma; Global hipoksik iskemik ensefalopati ve Parankimal hasar. 2. İnfarktüsler (en sık). 3. Kanamalar: İntraparankimal ve Subraraknoid Kanama (SAK). Global hipoksik iskemik ensefalopati: Hiposik iskemik ensefalopati bir çok durumda ortaya çıkabilir; Kardiyak ritim bozuklukları, Şok ve İCP yi azaltan herhangi bir neden. Gelip geçici nörolojik defisitlerden beyin ölümüne kadar değişen durumlar yaratabilir. İnfarktüsler: Kan akımının tıkanıklığına bağlı lokalize nekroz alanları gelişmesi durumudur. Serebrovasküler hastalıkların (SVH) en sık görülen şeklidir (% 80). 7. dekadda ve erkeklerde daha sıktır. Serebral ateroskleroz (AS) en sık nedendir. AS li damarlarda tıkanma nedenleri; 1. Tromboz (En sık nedendir) 2. Emboli, 3. Vaskülit, 4. Travma. Klinik: Başlangıç anidir. Birkaç dakikadan 24 saate kadar geçen süre içinde gelip geçici epizotlar halinde nörolojik disfonksiyonlar görülebilir. Bunlara geçici iskemik ataklar (TiAs) denir. Bunlar kısmı tıkanma ataklarının göstergesidir. TiAs infarktüs habercisidir. TiAs lı hastaların 1/3 ü 5 yıl içinde infarktüs geçirir. İnfarktüsler genelde OSA dallarının tıkanması sonucu oluşur. İntrakranial Kanamalar: Santral Sinir Sisteminde (SSS) kanama herhangibir yere olabilir. Epidural ve subdural kanamalar genelde travma ile ilgilidir. Sakküler Anevrizmalar ve SAK: Beyinde anevrizma yapan durumlar A. Sakküler Berry Konjenital (En sık) B. Dissekan Fusiform Ateroskleroz Travma C. Mikotik Subakut bakteriyel Endokardit D. Pseudoanevrizma Travma HT (En sık Falks ve Tentoriumda). Damar Anomalileri: İntrakranial kanama sebebidirler. Gelişmekte olan beyindeki damar anomalileridir. Semptom vermeyebilir, ölümcül olabilir. 4 tipi vardır; 1. Arterio venöz malformasyon (AVM). 2. Kapiller Telenjiektazi. 3. Venöz Anjiom. 4. Kavernöz Anjiom. Santral Sinir Sistemi Travmaları: Travmalar sonucu görülen durumlar; 1. Epidural Hematom, 2. Subdural Hematom (Akut, Kronik) 3. Travmatik Parankimal Hasar (Konküzyon, Kontüzyon, Laserasyon, Yaygın Aksonal Zedelenme, Travmatik İntraserebral Kanama, Yaygın Beyin Ödemi)
Öğrenme hedefi: Bu derste Santral Sinir Sisteminde (SSS) görülen; Damar Hastalıkları ve Travmaların tanımı nedenleri ve bunların patolojik özelliklerinin bilinmesi amaçlanmıştır

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Başağrısı SSS Damar Hastalıkları ve Travmalar Başağrısı yapar
Baş dönmesi SSS Damar Hastalıkları ve Travmalar Baş dönmesi yapar
Konuşma bozuklukları (afazi, disfazi, dizartri, kekemelik, vb.) SSS infarktüsleri sonucu afazi-disfazi görülür
Görme bozukluğu/kaybı SSS Damar Hastalıkları ve Travmalar Görme bozukluğu/kaybı yapar
Bilinç değişiklikleri SSS Damar Hastalıkları ve Travmalar Bilinç değişiklikleri yapar

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü