Fizyoloji 2-5 (FZYO205)

"Adrenal Korteks Hormonları"

Prof. Dr. Selim Kutlu (2 ders saati)

Kolesterolden sentezlenen kortikosteroitler lipofilik olduğu için reseptörleri stoplazmada yer alır. Hipofiz ön lobundan stres gibi faktörlerle salgılanan ACTH kortizol sekresyonunu indükler. Kortizol karaciğerde glikoneogenezi ve glikojen depolanmasını artırır. Kaslarda protein katabolizmasını artırır ve yeni protein sentezini azaltır, glikoneogenez için karaciğere ekstrahepatik dokulardan ilave amino asitler sağlar. Ayrıca belirgin antienlematuvar etkilidir. En önemli mineralokortikoit olan ve ACTH, anjiyotensin 2 ve hiperpotasemiye yanıt olarakkanda artan aldosteron böbreklerde Na geri emilimini artırırken K iyonları ile az miktarda hidrojen iyonlarının atılmasını uyarır. Adrenal korteksten aşırı kortizol ve androjen sekresyonuyla karakterize olan Cushing sendromunda vücudun alt kısmındaki yağlar yıkılırken, göğüs ve karın üst bölgesinde yağlar fazlaca depolanarak tipik obezite ortaya çıkar, immün sistem baskılanarak enfeksiyonlara yatlkınlık artarken, vücutta protein katabolizması artar ve hiperglisemi oluşur.
Öğrenme hedefi: Glukokortikoit ve mineralokortikoitlerin doku ve organlardaki etkilerini tanımlar.

Ödem Cushing sendromunda yüzde ödem artışı ve aydede yüz görünümü oluşabilir.