Embriyoloji 2-4 (HSTO204)

"Yüzün gelişimi, dişin gelişimi"

Doç. Dr. Gökhan Cüce (2 ders saati)

Odontogenezisin basamaklarını, bu basamaklarda gelişen ve olgunlaşan yapıları öğrenir ve sınıflandırır.
Öğrenme hedefi: Faringeal arkuslar, fasial tümsek, frontonazal çıkıntı, maksiller, mandibular çıkıntı ve bu yapılara bağlı gelişen kalınlaşmalar, plaklar ve ç ukurlarlaşmaları öğrenir.

Abortus Diş minesi, ağız boşluğu ektoderminden gelişirken
Adenoit hipertrofi Diğer tüm dokular, mezoderm ve nöral krista hücrelerinden köken alan çevre mezenşiminden farklılaşır.
Abdominal distansiyon Yüz taslağı (Fasial tümsek-çıkıntı) 4. hafta başlarında ilkel stomodeum (ilkel ağız) etrafında görülmeye başlar. Bu gelişim prosensefalik (ön beyin) organize edici merkez ve rhombensefalik (arka beyin) organize edici merkezlerin indüktif etkisiyle oluşur.
Ağızda yara Mandibula ve maksilla gelişen dişlere yer sağlamak için büyürken, yüzün şekli değişikliğe uğrar.