MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Nöroloji 3-6 (NORO306)

Ders Oturumu 3

"Nörolojik hastalıklarda semiyoloji"

Prof. Dr. Hasan Hüseyin Kozak (1 ders saati)

Ders özeti

Nörolojik hastalıkların tanınabilmesi ve anlaşılabilmesi iyi bir hasta ve hastalık hikayesi alma becerisiyle doğru orantılıdır. Bununla birlikte, bu hikayeyi almanın da belirli kuralları bulunmaktadır. Semiyoloji derslerinin amacı bu kuralların hasta ve hastalıklar özelinde öğrencilere aktarılmasını sağlamaktır.
Öğrenme hedefi: 1. Öğrenim Hedefi: Nörolojik hastalıkların tanınabilmesi ve anlaşılabilmesi için gerekli giriş bilgilerinin öğretilmesi

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Ateş Ateş ve bilinç bulanıklığı olan hastalarda SSS enfeksiyonları göz önünde bulundurulmalıdır.
Başağrısı Etiyolojik yaklaşımla başağrısını daha iyi ele almak için başağrısı tiplerini sınıflamak esastır. Başağrısının etyolojisi, sıklığı, şiddeti farklılıklar gösterebilir ve başarılı bir tedavinin ilk basamağı doğru ve özgül bir tanıdır.
Baş dönmesi Baş dönmesinin karakteristiği periferik ve santral baş dönmesi ayırıcı tanısında önemlidir.
Bilinç değişiklikleri Bilinç; kişinin uyanık, kendisi ve çevresinden haberdar olduğu durum anlamına gelir. Koma ise bunun tam karşıtıdır. Bu iki ucun arasında ise ara kademeler vardır. Hastanın bilinç kademelerinin değerlendirilmesi bilinç değişkliklerinin tanısında önem arzetmektedir.
Çift görme Çift görmenin başlama şekli, hastanın şikayetlerinin zamansal dağılımı, çift görmenin muayeneye yansıyan özellikleri ayırıcı tanıda önem taşır.
Disfaji Yutma güçlüğünün başlama şekli, hastanın şikayetlerinin zamansal dağılımı, muayeneye yansıyan özellikleri ayırıcı tanıda önem taşır.
Hareket bozuklukları Hareketinin istemsiz bozukluklarının ayırıcı tanısında hareket ilişkili genlik, frekans, amplitüd özellikleri değerlendirilerek tanıya varılır.
İmpotans Medulla spinalis hastalıklarında lezyon natürü ve lezyon-zaman ilişkisi ile şekillenen cinsel işlev bozuklukları görülebilir.
Kas güçsüzlüğü Vücudun bir bölümünde kas kuvvetinin azalması veya tam kaybı sinir sistemi hastalıklarında en sık görülen belirtidir.
Konuşma bozuklukları (afazi, disfazi, dizartri, kekemelik, vb.) Afazi beynin belli bölgelerinin vasküler, travmatik ya da tümöral zedelenmelerine bağlı olarak ortaya çıkar. Burada söz konusu olan, konuşma becerisinde genel ve homojen bir zedelenme değildir. Beynin çeşitli bölgelerinin zedelenmeleri, dil fonksiyonunun belli yönlerini seçici olarak bozar.
Konvulsiyonlar Bilincin kaybedildiği ve konvulsif semptomların eşlik ettiği hastalıklarda ayırıcı tanı önemlidir.
Parestezi İğnelenme, karıncalanma, yanma, keçeleşme gibi subjektif duyulardır.
Parezi, paralizi Vücudun bir bölümünde kas kuvvetinin azalması veya tam kaybı sinir sistemi hastalıklarında en sık görülen belirtidir.
İdrar retansiyonu Medulla spinalis hastalıklarında lezyon natürü ve lezyon-zaman ilişkisi ile şekillenen üriner retansiyon bozuklukları görülebilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü