Genel Cerrahi 3-5 (GNCR305)

"GIS kanamaları"

Prof. Dr. Murat Çakır (1 ders saati)

Gastrointestinal kanamalı hastanın derlendirilmesi. Tanısının konması. Kliniğine göre hastanın acil yaklaşımının sağlanması.
Öğrenme hedefi: 1. Öğrenim hedefi:Alt gastrointestinal kanama tanısı, kanama şekli, şiddetini belirleyip hastaya yaklaşımı planlama.

Hematokezya/rektal kanama Rektal yoldan parlak kırmızı renkli kanama veya dışkı ile karışık kanama olmasıdır.
Anemi Hayatı tehdit edici akut kanamadan, demir eksikliği anemisine yol açan gizli kanamaya kadar ciddiyeti değişen bir durumdur.
Melena‐hematemez Kanlı kusma olarak tanımlanır ve kanamanın üst GİS'ten, hemen daima Treitz ligamanının proksimalinden olduğuna işaret eder. Kanama parlak kırmızı renkli taze kanama veya mide asidi ile temas etmişse kahve telvesi şeklinde olabilir. Melena: Siyah, katran renginde, kötü kokulu dışkılama olarak tanımlanır. Siyah renk; kanın bakteriler tarafından hematin veya diğer hemokromlara parçalanmasından kaynaklanmaktadır. Melena olabilmesi için 100 mL kadar kan yeterlidir. Oral demir alımı sonucu dışkı rengi sindirilmiş demire bağlı olarak yeşilimtrak, siyah renkli olabilir.