MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Radyoloji 5-1 (RDYO501)

Ders Oturumu 41

"Akciğer enfeksiyonları (pnömoniler)"

Doç. Dr. Necdet Poyraz (1 ders saati)

Ders özeti

Pnömoni akciğer parankim dokusunun inflamasyonu ve infeksiyonudur. İnflamasyon büyük oranda bakteri, virüs ve mantar gibi mikroorganizmalar tarafından oluşturulur. Pnömoni radyolojik bulgulara göre (lober, lobüler, bronkopnömoni), etkene göre (bakteriyel, viral, atipik, fungal pnömoni gibi) ve oluşma şekline göre sınıflandırılır. Örneğin; lober pnömoni en sık pnömokok tarafından oluşturulmasına rağmen klebsiella, pseudomonas da dahil olmak üzere birçok organizma pnömonisinde görülebilir. Hastaların sadece yarısında etken izolasyonu sağlanabilir.
Öğrenme hedefi: Pulmoner embolide hastanın klinik risk sınıflama skorlarına göre hangi görüntüleme yöntemlerinin kullanılacağını bilir

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Kas güçsüzlüğü Atipik Pnömoniler, subakut gelişir. Genellikle kas ağrısı, başağrısı, karın ağrısı gibi prodromal belirtiler vardır. Ateş genellikle subfebril olup daha çok kuru öksürük mevcuttur.
Öksürük Tipik pnömoniler akut başlangıçlıdır. Ateş, üşüme, titreme, prodüktif öksürük, plöretik göğüs ağrısı sıktır. Radyolojik olarak sıklıkla lober tutulum izlenir.
Ateş Enfeksiyonlar, ateş yüksekliğinin en sık sebebidir. Ampirik antibiyotik tedavisine rağmen ateş yüksekliğinin devam ettiği pnömonili olgularda, en sık ateş nedeni uygunsuz antibiyotik seçimi veya ampiyem gibi postinfeksiyöz komplikasyonlardır. Tedavide takip radyografi ve BT ile yapılabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü