Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

"Çocuk istismarı"

Prof. Dr. Vesile Meltem Energin (2 ders saati)

Çocuk istismarı fiziksel, psikolojik, cinsel istismar ve ihmal başlıkları altında incelenmektedir. Herbir istismar türü için altta yatan nedenler ve bu istismarların sonuçları ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Çocukların istismardan korunmaları çocuk sağlığının korunması çerçevesinde sağlık profesyonelleri tarafından tanınmalıdır.
Öğrenme hedefi: Bu dersin sonunda dönem 4 öğrencilerinin çocuk istismarı ile ilgili kavramları tanımlayabilmesi amaçlanmıştır.

Bilişsel bozukluklar/unutkanlık Çocuk istismarı sonucunda bilişsel bozukluklarla karşılaşılabilir.
Cinsel işlev sorunları Cinsel istismara maruz kalmış çocuklarda cinsel işlev sorunları ortaya çıkabilir.
Genital bölgede yara İstismara uğramış çocukların genital muayenesi özenle yapılmalıdır.
Agresyon (sinirlilik) İstismarın muahtabı olan çocuklarda agresyon görülebilir.
Anksiyete Anksiyete bozukluğu ve post travmatik stres bozukluğu istismara uğrayan çocuklarda sıklıkla görülen sorunlardandır.