MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Radyoloji 3-5 (RDYO305)

Ders Oturumu 1

"Hepatobiliyer sistem hastalıkları algoritma ve olgu örnekleri"

Doç. Dr. Süleyman Bakdık (1 ders saati)

Ders özeti

Normal anatomi ve normal bulgular, hepatobiliyer sistemde radyolojik görüntüleme yöntemleri, bu yöntemlerin avantaj ve dezavantajları, uygulama alanları, klinik şikayete göre seçilecek görüntüleme yöntemleri ve hepatobiliyer sistemin sık görülen patolojilerinde temel radyolojik bulgular anlatılmıştır.
Öğrenme hedefi: Hepatobiliyer Sistem hastalıklarında kullanılan görüntüleme yöntemler ve raporlanmada kullanılan radyolojik terimleri tanımak.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Kaşıntı Kaşıntı hiperbilurubineminin ilk bulgularındadır ve yaşam konforunu düşürür.
Kolik ağrılar (renal, bilier, intestinal) biliyerkolik ağrılar küçükboyutlu safra taşlarının koledoğa düşmesi ile oluşabilir ve akut pankreatitle sonuçlanabilir.
Melena‐hematemez şiddetli hemobiliyalar hematemez ve melana ile bulgu verirler. Genellikle aiatrojeniktirler, endovasküler yöntemlerle teşhis ve tedavileri mümkündür.
Sarılık tıkanma sarılıkları, hematolojik hastalıklar, hepatit sarılık semptomu ile bulgu verir.
Ateş Kolanjit ve kolesistit varlığında olur. Sarılık ve karın ağrısı varlığında charcot triadını oluşturur.
Bilinç değişiklikleri Tıkanma sarılıklarında artan kan bilurubin düzeyleri hepatik ensefalopatiye hepatorenalyetmezliğe neden olabilir.
Diyare Safranın duodenuma geçememesi akolik gayta oluşumuna neden olurken, hemobilia melana veya hematemez ile bulgu verebilir.
Doğuştan yapısal anomaliler Biliyer sistemin kistik hastalıkları ensık rastlanan konjenital anomalileridir ve bir kısmıartmış malignite insidansı ile birliktedir.
Hepatomegali Diffüz karaciğer hastalıkları, hepatosteotoz, hematolojik hastalıklarda… hepatomegali görülebilir ve görüntülemeyöntemleri ile gösterilir.
İdrar renk değişikliği tıkanma ikterlerinde, kan bilurubin düzeyi arttığında koyu sarı renkte idrar yapma klinik bulgulardandır.
Karında şişkinlik hepatomegali ve hidropikkese palpasyon ile bulunabilir. Dinamik karaciğer görüntüleme yöntemleri lezyonların spesifikasyonunda etkin bir yöntemdir.
Karın ağrısı ateş sarılık karın ağrısı kolanjitte rastlanır ve charcot triadını oluşturur. Akut kolesistit hali karınağrısı fizik muayenede dafans ve rebound ile kendini gösterir.
Abdominal distansiyon Taşa bağlı biliyer kolikler akut pankreatite ve abdominal distansiyona nedenolabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü