Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

"Aşılar ve Aşı Takvimi"

Prof. Dr. Vesile Meltem Energin (2 ders saati)

Genişletilmiş bağışıklık programı aşı ile önlenebilir enfeksiyon hastalıklarının olumsuz etkilerinden korunmak amacıyla ülkemizde başarıyla uygulanmaktadır. Bu hizmet ülkemizde doğan her bebeğe ücretsiz olarak sunulmaktadır. Aşıların özellikleri ve hangi takvime göre uygulandığını bilmek her hekimin temel ödevlerindendir.
Öğrenme hedefi: Bu dersin sonunda dönem 4 öğrencilerinin aşılarla ilgili temel kavramları tanımlayabilmesi amaçlanmıştır.

Ateş Aşı uygulamalarından sonra ateş görülebilir.
Deri döküntüleri/lezyonları (makülopapüler, bülloz, veziküler) Aşı uygulamalarından sonra döküntüler görülebilir. Bu döküntülerin birçoğu aşı için kontrendikasyon oluşturmaz.
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Aşı sonrası istenmeyen etkilerin görülmesi durumunda amir kuruma bildirimde bulunulmalıdır.