MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Mikrobiyoloji 3-5 (MKRB305)

Ders Oturumu 7

"Kist Hidatik"

Doç. Dr. Fatma Esenkaya Taşbent (1 ders saati)

Ders özeti

Echinococcus granulosis, kist hidatik de denilen kistik ekinokokkozis etkenidir. Sestodlardan olan Echinococcus granulosis erişkini köpeklerin ince bağırsaklarında yerleşmekte olup, larval formları ara konak olan insan ve otçulların çeşitli dokularında yerleşmektedir. Karaciğer başta olmak üzere tüm organ ve dokularda Echinococcus granulosis larvaları yerleşerek kistik lezyonlar oluşturabilmektedir.
Öğrenme hedefi: Kist Hidatik enfeksiyonları klinik bulgular, bulaşma yolları, tanı, tedavi ve korunma olmak üzere tüm yönleriyle öğrenilecek

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Bulantı-kusma Karaciğer kist hidatiğinde hastalar genellikle uzun yıllar bulantı- kusma veya bazen krizler halinde gelebilen karın ağrısından yakınırlar.
Hemoptizi Akciğer kist hidatiğinde sürekli öksürük, hemoptizi, , astıma benzer dispne gibi alerjik belirtiler görülebilmektedir.
Öksürük Akciğer kist hidatiğinde sürekli öksürük, hemoptizi, , astıma benzer dispne gibi alerjik belirtiler görülebilmektedir.
Dispne Akciğer kist hidatiğinde sürekli öksürük, hemoptizi, , astıma benzer dispne gibi alerjik belirtiler görülebilmektedir.
Sarılık Karaciğer kist hidatiğinde safra yollarına yapılan basıya bağlı olarak tıkanma sarılığı ve portal hipertansiyon gelişebilir. Echinococcus multilocularis'e bağlı gelişen KC kistlerinde %90 ikterik form görülür, safra yolları basısına bağlı tıkanma sarılığı görülür.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü