MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-6 (FRMA306)

Ders Oturumu 24

"Antiparkinson ilaçlar"

Prof. Dr. Kısmet Esra Nurullahoğlu Atalık (2 ders saati)

Ders özeti

Parkinson hastalığı, beyinde nigrostriatal dopaminerjik yolağın bazal gangliyonlardaki uçlarının tahrip olmasına bağlı kronik idiopatik bir hastalık. Hastalığın temel belirtisi hareketlerde yavaşlamadır.Parkinson hastalığında, dopaminerjik etkinlik azalmış, dopaminerjik/kolinerjik denge kolinerjik sistem lehine bozulmuştur. Tedavi için ya dopaminerjik aktivite artırılmalı ya da kolinerjik aktivite azaltılmalıdır. Bu amaçla, dopaminerjik etkinliği artıran ilaçlar veya SSS’ e girebilen ve striatumda kolinerjik etkinliği azaltan antikolinerjik ilaçlar ya da bunların kombinasyonu kullanılır.
Öğrenme hedefi: ÖĞRENİM HEDEFİ:Parkinson Hastalığının belirtilerini, ilaca bağlı Parkinson sendromunu, Parkinson hastalığını azaltmak için kullanılan ilaç gruplarını, ilaçların farmakodinamik ve farmakokinetik özelliklerini, endikasyonlarını, yan etkilerini , kontrendikasyonlarını ve diğer ilaçlarla etkileşimlerini bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Levodopa, bulantı, kusma, iştahsızlık, urtostatik hipotansiyon ve aritmiler, İstek dışı anormal hareketler (diskineziler çoğunlukla bacak, el ve dil-yüz-ağız kaslarında), halüsinasyonlar ve uykusuzluk yapabilir. Piridoksin (B6 vit), levodopanın periferik yıkımını artırır (levodopayı dekarboksile eden enzim piridoksin’ e bağımlıdır), MAO inhibitörleri ile birlikte alındığında hipertansif kriz, reserpin ve dopamin reseptörlerini bloke eden ilaçlar olan nöroleptikler, levodopanın santral etkilerini antagonize ederler, hastalık belirtileri ortaya çıkar. Bromokriptin, ortostatik hipotansiyon, bulantı, kusma, halüsinasyonlar, apomorfin Sıklıkla emezis yapar. Pramipeksol ve ropinirol ise postüral hipotansiyon, yorgunluk, uykusuzluk, bulantı ve konfüzyon. Amantadin ise Livedo retikülaris oluşturabilir. Selejilin, bulantı, kusma, ağız kuruluğu ve uykusuzluk yapabilir. Entakapon, bulantı, kusma, diyare-konstipasyon yapabilir. İdrarın rengini değiştirebilir. Santral etkili antikolinerjikler SSS’ de kolinerjik aktiviteyi baskıladıklarından kognitif fonksiyonları bozarlar.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü