MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

İç Hastalıkları 4-1 (ICHA401)

Ders Oturumu 22

"Sıvı elektrolit denge bozuklukları ve tedavisi"

Prof. Dr. Halil Zeki Tonbul (2 ders saati)

Ders özeti

Elektrolit, su gibi bir çözücü içinde iyon adı verilen farklı elektrik yüklü partiküllere ayrılan ve atomlardan oluşan bileşiklerdir. Elektrolitler pozitif (+) yüklü ise katyon, negatif (-) yüklü ise anyon olarak adlandırılır. Hücreiçi sıvının ana katyonu K+ 'dur ve 150 mEq/L'dir. Diğer katyonlar Mg++ 40mEq/L ve Na+ 10 mEq/L'dir.Hücreiçi sıvının ana anyonu PO4- 'tır ve 150 mEq/L'dir. Diğer anyonlar proteinler 40 mEq/L ve HCO3- 10 mEq/l'dir.​İntravasküler (Hücredışı-plasma) sıvının ana katyonu Na+ 'dur ve 144 mEq/L'dir. Diğer katyonlar K+ 4 mEq/L, Ca++ 5 mEq/L, Mg++ 3 mEq/L'dir.İntravasküler (Hücredışı-plasma) sıvısının ana anyonu Cl- 103 mEq/L'dir. Diğer anyonu HCO3- 30 mEq/L'dir.
Öğrenme hedefi: 1.Öğrenme Hedefi:Sıvı-elektrolit dengesini tanımlar, sıvı-elektrolit bozukluğunun nedenlerini açıklar, acil tedaviyi yapar

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Anüri/Oligüri Oligüri: Yetişkinlerde 400mL/gün idrar yapma veya genç çocuklarda 24mL/kg/gün idrar miktarı olarak tanımlanır. Akut olarak meydana gelir ve primer renal hastalık, renal perfüzyon azalması veya mesane çıkış tıkanıklığı nedenleriyle oluşabilir. Anüri: Yetişkinlerde 50mL/gün idrar çıkarılması olarak tanımlanır. Nadir olmasına rağmen akut renal yetmezlik, son dönem kronik renal yetmezliği gösterebilir. Anüri, üriner obstruksiyondan dolayı da olabilir. Anürinin uzaması üremiye yol açar.
Poliüri Günlük idrar miktarının 3 litreyi geçmesi olarak tanımlanabilir. Poliüri’nin en sık nedenleri;Su alımının artması, Osmotik diürez(kontrolsüz diyabetes mellitus), hipotalamik veya posterior hipofiz hastalığından dolayı vazopressin salınımının azalması veya hiperkalsemi, hipopotasemi, konjenital veya sonradan oluşmuş nefrojenik diyabetes insipidus’ta ADH’ya renal tübüler cevap azalması olarak ifade edilebilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü