MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Anatomi 2-2 (ANAT202)

Ders Oturumu 15

"Nervi Craniales (VII-XII) I"

Doç. Dr. Gülay Açar (1 ders saati)

Ders özeti

Kraniyal sinirlerin sensitif liflerinin sinir gövdeleri beynin dışında bulunan bir ganglion içinde bulunur. N. facialis, n. glossopharyngeus ve n. vagus sensitif, somatomotor ve parasimpatik lifler içerir. N. facialis beynin ön tarafında medulla oblongata ile pons arasındaki sulcus bulbopontinus'dan çıkar. N. vestibulocochlearis, duyu impulslarını iç kulaktan alır ve beyne götürür.
Öğrenme hedefi: Kraniyal sinirleri isimlendirir, lif özelliklerini, seyirlerini, dağılım alanlarını, birbirleri ile bağlantılarını ve klinik önemini kavrar.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Baş dönmesi Vestibüler sistem lezyonlarında görülür.
Denge/hareket ile ilgili sorunlar Vestibüler sistem lezyonlarında trunkal ataksi görülür.
Nöropatik ağrı Diabetik nöropatide n. facialis tutulumu sık görülür.
Parezi, paralizi N. facialis'in supranükleer lezyonlarında santral, intra ve infranükleer lezyonlarında periferik tip fasiyal paralizi görülür.
İşitme bozukluğu ve Tinnitus Akustik nöroma ve n. vestibulocochlearis'in çekirdek ve seyreden liflerinde lezyon olması durumunda sensörinöral işitme kaybı görülür. N. facialis'in lesyonlarında m. stapedius'taki fonksiyon kaybına bağlı olarak hiperakuzi görülür.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü