MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

Ders Oturumu 17

"Periferik yayma ve Kemik iliği değerlendirmesi"

Prof. Dr. Hüseyin Tokgöz (1 ders saati)

Ders özeti

PY ve kemik iliği yaymaları nasıl boyanır, mikroskopta nasıl hangi büyütmede bakılır ve ne görmek beklenir, kan elemanlarının normal ve patolojik görünümlerinin gösterilmesi, sadece PY ile tanı koyulabilecek hastalıklar, PY nin tam kan sayımı ile benzerlikleri ve farklılıkları. tanıda yayma değerlendirmenin önemi.
Öğrenme hedefi: PY ve tüm kemik iliği elemanlarını tanıyıp değerlendirebilme, lökosit formülü çıkarabilme, eritrosit, trombosit ve lökosit hastalıklarıyla ilgili öntanı ve tanıyı destekleyen bulguları değerlendirebilmek, gerekli tetkiklerle bu tanıları destekleyip tanıya gidebilme.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Ateş lösemi semptomu olabilir ve PY de blastlar görülebilir.
Eklem ağrısı/şişliği lösemi semptomu olabilir ve PY de blastlar görülebilir.
Kanama eğilimi kanamaya neden olabilecek trombosit hastalıkları yaymada değerlendirilmeli.
Ağızda yara nötropeninin göstergesi olabilir.
Anemi kanama bozukluklarının PY bulguları önemlidir anemiye neden olaBİLİRLER. Anemi etyo için PY önemlidir talasemi vb hastalıkların yaymaları patognomoniktir.
Sarılık sarılığa neden olabilecek eritrositlerle ilgili hastalıkların periferik yayma bulguları tipiktir, herediter sferositoz, G6PD eksikliği gibi. Ayrıca ağır hemoliz durumlarında normoblast da görülür PY de

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü