MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Kadın Doğum 3-5 (JINE305)

Ders Oturumu 100

"Yüksek riskli gebelikler"

Prof. Dr. Hüseyin Görkemli (100 ders saati)

Ders özeti

gebelikte kötü maternal fetal sonuçlara neden olabilecek hipertansiyon, plasenta yerleşim anomalisi gibi durumlar yüksek riskli gebelik kategorisinde yer almaktadır. Yakın takip gerektirmektedir.
Öğrenme hedefi: yüksek riskli gebelikleri tanıyabilmeli.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Hipertansiyon en sık görülen yüksek gebelik nedenidir. Yakın maternal fetal izlem gerekir.
Kaşıntı gebeliğin karacğer hastalıklarında görülebilir.
Konvulsiyonlar gebelikte en sık görülen konvulsiyonlar eklampsi nöbetleridir. Şiddetli preeklampsi kriteridir. Acil müdahale gerektirir.
Abortus 20. gebelik haftası veya 500 gr altı fetal kayıplar abort olarak tanımlanır gebelik kaybı ile sonuçlanabileceği ve ilerleyen dönemlerde kanama, IUGR göstergesi olabileceği için yüksek riskli gebelik kategorisinde yer alır.
Anemi fetal anemi yüksek riskli gebelik kategorisinde yer alır
Ateş yüksek maternal ateş maternal ve fetal kayıplarla sonuçlanabilir. Gebelikte en sık sebep pyelonefrit olup septik abort, emr, koryoamninit gibi enfektif durumlarda da görülür.
Büyüme-gelişme geriliği simetrik veya asimetrik olabilir. Fetal, plasental,maternal nedenlerden kaynaklanabilir. Erken doğum gerektirir. Fetal kayıp veya fetal hipoksi izlenebilir.
Ektopik gebelik ilk trimester kanamalarının büyük kısmını oluşturur. Maternal ölüme neden olablirç
Görme bozukluğu/kaybı şiddetli preeklampsi kriterleri arasında yer alabilir.
Nöbet geçirme gebelikte en sık görülen konvulsiyonlar eklampsi nöbetleridir. Şiddetli preeklampsi kriteridir. Acil müdahale gerektirir.
Vajinal kanama (gebelikte, postpartum, postmenopozal, diğerleri) gebeliğin herhangi bir döneminde olan kanamalar riskli gebelik nedenidir. Fetal maternal kayıplara neden olabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü