Fizyoloji 2-5 (FZYO205)

"Büyüme Hormonu ve IGFler"

Prof. Dr. Selim Kutlu (2 ders saati)

Growth hormon bütün vücutta etkili olur. Enzim bağlantılı membran reseptörüne sahiptir. Etkilerinin çoğunda karaciğerden salgılanan insülin benzeri büyüme faktörleri aracı rol oynar. GH, vücutta büyüme yeteneğine sahip bütün dokularda büyümeye neden olur. Vücut hücrelerinin çoğunda protein yapımını artırır. Yağların yıkımını ve sağ asidi serbestlenmesini sağlar. GH sekresyonunda azalma cüceliğe neden olur. Fazla hormon sekresyonu adolesan döneminden önce gelişirse devlik, sonra ortaya çıkarsa ise akromegali oluşur.
Öğrenme hedefi: Büyüme hormonunun doku ve organlardaki etkilerini açıklar.

Büyüme-gelişme geriliği Büyüme hormonu eksikliği sonucunda gelişme geriliği ortaya çıkar.
Cinsel işlev sorunları Panhipopitüitarizmde cinsel işllev anormallikleri meydana gelir.
İnfertilite (erkek, kadın) Panhipopitüitarizm sonucu infertilite ortaya çıkar.