MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Genel Cerrahi 4-1 (GNCR401)

Ders Oturumu 100

"Preop hazırlık, Postop bakım, Cerrahi komplikasyonlar"

Dr. Öğr. Üy. Selman Alkan (100 ders saati)

Ders özeti

Hastanın ameliyat öncesi anestezi tetkiklerinin istenmesi, peroperatif sıvı ve vital bulgu takibinin bilinmesi, postoperatif dönemde GIS traktının tekrar kullanılması ve akciğer komplikasyonları yara yeri komplikasyonlarının yönetimi. Travmalı hastaya yaklaşım olay yerinden başlar ve hastane acil servisi ve ilgili kliniklerde devam eder. Hastanın aciliyetinin sınıflandırılması yaralanma derecesine göre yapılır. Bu hastanın değerlendirilmesinde harcanacak süreyi belirler.
Öğrenme hedefi: ameliyat edilecek olan hastaların ameliyat öncesi yapılması gereken tetkikkleri ve konsultasyonlarını öğrenmek, postoperatif ve peroperatif dönemde hasta bakımını öğrenmek, cerrahiye bağlı gelişebilecek komplikasyonlar ve yönetimini öğrenmek.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Anüri/Oligüri peropertaif ve postoperatif dönemde dehidrate kalan hastalarda olabilecek idrarın az olması ya da hiç olmaması durumu. Sıvı elektrolit takibi doğru yapılmayan sıvıda geri kalınan hastalarda görülebilmektedirç
Karın ağrısı Abdominal ccerrahi sonrası hastalarda kesi yerinde hissedilen yüzeyel ağrı karın ağrısı olarak tarif edilebilmektedir. Ağrı iyi tedavi edilmezse diğer pulmoner komplikasyonları tetikleyebilmektedir.
Senkop Postoperatif dönemde hipoglisemi veya hipoksi sonucu hastalarda olabilecek ani bayılma halidir. Hastaların vital bulguları yakın takipğ edilerek önlenebilmektedir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü