MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Göğüs Hastalıkları 5-1 (GOGS501)

Ders Oturumu 33

"Plevra hastalıkları"

Prof. Dr. Turgut Teke (2 ders saati)

Ders özeti

Plevra, akciğerleri, mediasteni, diyaframı ve göğüs kafesini saran seröz bir membrandır. Visseral ve pariyetal yapraklardan oluşur. Plevral aralık kapalı bir sistemdir ve parankime gelen sıvının drenaj alanıdır. Normalde sıvı plevra boşluğuna paryetal plevranın kapillerlerinden sabit hızla filtre olur ve paryetal plevra lenfatikleri tarafından belli bir hızla geri emilir. Sıvının oluşum miktarı drenaj kapasitesini aşarsa plevral efüzyon gelişir. Plevral efüzyon altta yatan hastalığın komplikasyonu olarak gelişir. Plevral efüzyon transüdatif veya eksüdatif vasıfta olabilir. Bu iki durumun ayrımı için günümüzde Light Kriterleri kullanılmaktadır.
Öğrenme hedefi: Plevral sıvıların tanımı, sınıflandırılması, etiyolojisi, patofizyolojisi ve fizik muayene bulgulaını, radyolojisini bilmek, plevral sıvıların makroskobik görünümünü değerlendirebilmek, tansüda ve eksuda ayrımı yapabilecek bilgi düzeyine erişmek, pnömotoraks tanımı, sınıflandırması, etiyolojisi, fizik muayane ve radyolojik bulgularının, tansiyon pnömotoraks gibi komplikasyonlarının bilinmesi

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Dispne Plevral efüzyonlarda dispne en sık gözlenen semptomdur ve özellikle eforla ortaya çıkar. Hastalık progresyon gösterdikçe ve sıvı miktarı arttıkça zamanla dispne şiddeti de artış gösterir ve ıstirahatte de olmaya başlar.
Göğüs ağrısı Plevral efüzyonlarda pariyetal ağrı liflerinden zengin plevranın etkilenmesine bağlı olarak nefes alıp vermeyle artan, ince batıcı yan ağrısı şeklinde bir göğüs ağrısı olur. Bu ağrı plöretik tipte göğüs ağrısı olarak ifade edilir. Sıvı miktarı arttığında plöretik sürtünmenin azalmasına bağlı olarak ağrının şiddeti bir miktar azalabilir.
Öksürük Plevrada da bulunan öksürük reseptörlerinin etkilenmesine bağlı olarak plevral efüzyonda genellikle kuru vasıfta olan kronik öksürük semptomu bulunur.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü