MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Dahiliye 3-6 (ICHA306)

Ders Oturumu 9

"(Nefroloji) Akut böbrek hasarı"

Prof. Dr. Nedim Yılmaz Selçuk (2 ders saati)

Ders özeti

Akut böbrek hasarı (ABH), saatler-günler içinde böbrek fonksiyonlarının kaybıyla gelişen nitrojenli atıkların ve diğer üremik toksinlerin birikimiyle sonuçlanan, sıvı-elektrolit ve asit-baz dengesinde bozukluğuna neden olabilen klinik bir sendromdur . ABH’nin tanımı ve sınıflamasına standart getirmek üzere, çeşitli gruplar tarafından RIFLE (Risk, Hasar, Yetmezlik, Kayıp, Son dönem böbrek yetmezliği), AKIN (Akut Böbrek Hasarı Ağı) ve KDIGO (Böbrek Hastalıkları: Küresel Sonuçların İyileştirilmesi) kriterleri vb. oluşturulmuştur.
Öğrenme hedefi: ABH tanımı, nedenlerini, risk faktörlerini sıralar, ABH tanı ve acil durumlarını bütüncül düşünerek tedavi edebilmeli ve güvenli ortamda sevk edebilmelidir

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Anüri/Oligüri Oligüri: Yetişkinlerde 400mL/gün idrar yapma veya genç çocuklarda 24mL/kg/gün idrar miktarı olarak tanımlanır. Akut olarak meydana gelir ve primer renal hastalık, renal perfüzyon azalması veya mesane çıkış tıkanıklığı nedenleriyle oluşabilir. Anüri: Yetişkinlerde 50mL/gün idrar çıkarılması olarak tanımlanır. Nadir olmasına rağmen akut renal yetmezlik, son dönem kronik renal yetmezliği gösterebilir. Anüri, üriner obstruksiyondan dolayı da olabilir. Anürinin uzaması üremiye yol açar.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü