MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Biyokimya 2-4 (BYKM204)

Ders Oturumu 4

"Glikogenez ve Glikogenoliz"

Öğr. Gör. Dr. Cemile Topcu (2 ders saati)

Ders özeti

1. Glikojen, memeli vücudunda karbonhidratın başlıca depo şeklini yapmakta olup esas olarak karaciğer ve kasta bulunur. 2. Karaciğerde, bunun ana işlevi, kan glukozunu oluşturma yoluyla diğer dokulara hizmet etmektir. Kasta, metabolik yakıtın kullanıma hemen hazır bir kaynağı olarak organın gereksinimlerine hizmet eder. 3. Glikojen, glikogenez yoluyla glukoz ve diğer öncüllerden sentez edilir. Glikogenoliz olarak bilinen farklı bir yoldan yıkılır. Glikogenoliz, glukoz 6-fosfatın varlığı veya yokluğuna bağlı olarak, karaciğerde glukoz ve kasta laktat oluşmasına yol açar. 4. cAMP, fosforilazın etkinleşmesi ve glikojen sentazın inhibisyonunu artırarak, glikogenoliz ve glikogenezin düzenlenmesini karşılıklı olarak ayarlar. İnsülin, glikogenolizi inhibe edip glikogenezi uyararak resiprok şekilde etki yapar. 5. Gerek karaciğer gerek kasta, glikogen metabolizmasında yer alan özgül enzimlerin kalıtımsal eksiklikleri glikogen depo hastalıklarına neden olur.
Öğrenme hedefi: Glikojen biyosentez ve yıkım mekanizmalarının kavranması

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Doğuştan yapısal anomaliler Glikojen depo hastalıkları, glikojen metabolizmasında görevli bir veya birden fazla enzimin eksikliğine bağlı olarak normal veya anormal glikojen birikimiyle karakterize bir grup hastalıktır.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü