MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-3 (FRMA303)

Ders Oturumu 9

"Kalp yetmezliğine karşı kullanılan ilaçlar"

Prof. Dr. Ayşe Saide Şahin (2 ders saati)

Ders özeti

KKY tedavisinde kullanılan ilaçlar; anjiotensin antagonistleri, vazodilatörler, inotropik etkili ilaçlar (kardiyotonik glikozidler ve diğerleri) ve beta adrenerjik reseptör blokörleridir. Anjiotensin antagonistleri Anjiotensin II oluşumunu azaltarak (ACE İNHİ:) ya da Anjiotensin AT1 reseptörlerini bloke ederek (ARB) arteriyolleri ve daha az derecede venülleri genişletirler; kalbin ön-yük ve son-yükünü azaltırlar. İndirekt diüretik ve natriüretik etkileri vardır. Böbrek kan akımını ve fonksiyonunu bozmazlar. Yetmezlikli hastada kalp debisini artırırlar. Diüretikler KKY'de hipervolemiyi azaltır. Digitaller pozitif inotrop etki oluştururlar, terapötik indeksleri düşüktür, başlangıçta yükleme dozunda verilebilirler. Dobutamin, dopeksamin, dopamin inotropik etkili sempatomimetiklerdir. Levosimendan kalsiyuma miyofibrillerin duyarlılığını artırarak inotropik etki oluşturur.
Öğrenme hedefi: Konjestif kalp yetmezliğinde kullanılan ilaçları sınıflandırır ve bu ilaçların etki mekanizması, uygulama yolları, endikasyon, kontrendikasyonları, advers etkileri, etkileşimlerini bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Kardiyotonik glikozidlerin (digoksin, digitoksin) advers etkileri: Ventriküler ekstrasistoller, ventriküler taşikardi ve fibrilasyon, AV blok, bulantı, kusma, görme netliğinde azalma, renk görmede bozulma, deliryum, konfüzyon, halüsinasyonlar, başağrısı, başdönmesi, , depresyon, düşünme ve algı bozuklukları. Anjioensin antagonistlerinin advers etkileri: kuru öksürük, angioödem, hiperkalemi

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü