MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Fizyoloji 2-5 (FZYO205)

Ders Oturumu 8

"Pankreas Hormonları"

Prof. Dr. Selim Kutlu (2 ders saati)

Ders özeti

Pankreasın Langerhans adacıklarındaki beta hücrelerinden salgılanan insülin enzim bağlantılı membran reseptörü aracılı olarak fizyolojik işlevlerini gerçekleştirir. Kan glikozu arttığı zaman salgılanan insülin kısa süre içinde hücrelere glikoz, aminoasit ve K iyonlarının taşınmasını hızlandırır. Orta sürede karaciğer, kas ve yağ dokuda glikojen protein ve yağ sentezi artar. Uzun sürede lipojenik, mitojenik ve proliferatif etkiler ortaya çıkar. kan glikozu azalmasına yanıt olarak beta hücrelerden salgılanan glukagon insüline zıt etkilere sahip glikojenolitik, glikoneogenetik ve ketogenetik bir hormondur. Tip 1 diyabet insülin azlığı veya yokluğuyla karakterizedir. Tip 2 diyabet ise insülin direnci nedeniyle oluşur ve genellikle yetişkin ve obezlerde ortaya çıkar.
Öğrenme hedefi: İnsülin ve glukagonun kan glikoz konsantrasyonunun düzenlenmesindeki rollerini karşılaştırır, diyabet fizyopatolojisini açıklar.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Poliüri Diyabette glikozüriye bağlı olarak polidipsi meydana gelebilir.
Polidipsi Diyabette polidipsi ortaya çıkabilir.
Nöropatik ağrı Diyabetin komplikasypnu olarak inatçı tarzda nöropatik ağrı ortaya çıkabilir.
Kilo artışı/fazlalığı Kilo fazlalığı tip 2 diyabette sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü