MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-3 (FRMA303)

Ders Oturumu 5

"Antitrombotik,ve trombolitik ilaçlar"

Prof. Dr. Kısmet Esra Nurullahoğlu Atalık (2 ders saati)

Ders özeti

Antitrombotik ilaçlar, arterlerin ve venlerin çeperinde ve içinden kan dolaşan yapay yüzeylerde trombus oluşmasını ve gelişmesini inhibe eden (antikoagülanlar ve antitrombositikler gibi) ve oluşmuş pıhtıyı eriten ilaçlardır. Damar içinde oluşmuş trombusu eriterek damarı açan ilaçlara trombolitik veya fibrinolitik ilaçlar adı verilir.
Öğrenme hedefi: ÖĞRENİM HEDEFİ: Antitrombotik ve trombolitik ilaçların etki mekanizmalarını, farmakolojik özelliklerini, endikasyonlarını, yan etkilerini, kontendikasyonlarını ve olası ilaç/besin etkileşmelerini açıklar.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri CYP2C9, CYP3A4 veya CYP1A2 enzimlerini indükliyen barbitüratlar, fenitoin, karbamazepin ve diğer bazı antiepileptik ilaçlar, kumarin türevi oral antikoagülanların etkilerini azaltırlar. Bazı asidik ilaçlar (aspirin, fenilbutazon, diklofenak, azopropazon ve diğer bazı NSAİİler, sulfonilüreler, uzun etki süreli sulfonamidler gibi) kumarin türevi oral antikoagülanları plazma albumin molekülleri üzerinden atarak serbestleştirirler; antikoagülan etkinin şiddetini artırırlar, süresini kısaltırlar. Kloramfenikol ve ketakonazol ve diğer azol antifungaller, makrolid antibiyotikler, SSRİ tipi antidepresanlar, verapamil, diltiazem, amiodaron, simetidin ve omeprazol kc enzimlerini inhibe ederek kumarin türevlerinin yıkımını azaltır. Ayrıca kloramfenikol, tetrasiklinler, ampisilin ve diğer geniş spektrumlu antibakteriyel ilaçlar barsak florasını azaltarak, buradaki bakterilerin yaptığı sentezden sağlanan K vitaminini azaltır. Bu inhibitör ilaçlar ve antibakteriyeller antikoagülan etkiyi artırırlar.Kolestiramin, oral antikoagülanların mide-barsak kanalından abs oranını düşürür. Oral kontraseptifler, oral antikoagülanların etkinliğini fizyolojik antagonizma ile (pıhtılaşma faktörlerinin sentezini artırarak) azaltır,Testosteron, anabolizan ilaçlar ve aşırı alkol ise etkinliği artırır. Kumarin türevi ilaçlarla tedavi altındaki hastalara analjezik gerektiğinde, aspirin yerine parasetamol ve uyku ilacı gerektiğinde barbitüratlar yerine bir BZ türevi veya antihistaminik hipnotik tavsiye edilir.Varfarin, nadiren alopesi, dermatit ve ürtiker yapabilir. Dipiridamol ile sık olarak Gİ belirtiler ve kanama, aspirinden daha fazla baş ağrısı ve cilt döküntüleri görülür.Trombosit Glikoprotein IIb/IIIa reseptör antagonistleri büyük ve küçük kanamalar, buna bağlı intrakranyal kanama, inme ve trombositopeni yapabilir.Epoprostonal (prostasiklin) yüzde kızarma, sıcaklık duyumsama, hipotansiyon ve başağrısı yapabilir.Streptokinazın, allerjik reaksiyonlar ve hipotansiyon gibi yan etkileri ürokinazdan fazladır. Alteplazın en ciddi yan tesiri doza-bağımlı intraserebral kanama ve ona bağlı inme ve ölümdür.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü