MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Beyin ve Sinir Cerrahisi 5-1 (NORS501)

Ders Oturumu 36

"Dejeneratif Omurga Hastalıkları I"

Prof. Dr. Fatih Keskin (1 ders saati)

Ders özeti

Dejeneratif omurga hastalığı, hareket segmentinin hemen tüm yapılarının, intervertebral disklerin, vertebra cisimlerinin, faset eklemlerin ve ligamanların progresif dejeneratif değişiklikleri sonucu oluşmuş klinik bir patolojidir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte omurlar arasında yer alan disk dokusu yaşlanmaya başlar. Artan yaş ile intervertebral disk içerisindeki sıvı miktarı da azalır. Omurlar arasındaki disk dokusunun dejenerasyonu ile birlikte omurgadaki dejenerasyon süreci de başlamış olur. Annulus fibrozisdeki yırtıklardan nukleus pulposus herniye olmaya başlar. Disk yapısının bozulması zamanla arka elemanlardaki faset eklemlerinde dejenerasyonlar, ligamentum flavum hipertrofisi,endplatelerde osteofitik oluşumlar meydana gelir. Lomber bölgede herniyasyon sinir kökü, cauda equina lifleri basısına bağlı olarak 2. motor nöron bulguları gelişir. Servikal-torakal bölgede spinal kord basısına bağlı 1. motor nöron bulguları gelişir. Tedavisinde konservatif ve cerrahi tedaviler uygulanır.
Öğrenme hedefi: Dejeneratif omurga hastalıkları disk hernieri,spondiloz, spondiolistezis ve de novo kolyoz gibi hastalıklara neden olmaktadır. Bu hastalıkların tanımı,klinik ve muayene bulguları ve tedavisi hakkında bilgi sahibi olmak

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Kas iskelet sistemi ağrıları (bel, boyun, sırt, kalça ve ekstremite ağrısı) İntervertebral disk,eklem,ligamantöz yapılar da etkilendiğinden hastalarda kas iskelet sistemi ağrıları sıktır
Kladikasyo intermittant Lomber spinal stenoz olgularında belirli bir mesafe yürüdükten sonra alt ekstremitelerde ağrı ve uyuşmalar artar. istirahatle azalan bu şikayetler nörojenik kladikasyondur.
Nöropatik ağrı Bel ve boyun fıtıkları,spinal stenoz gibi sinir köklerinin etkilendiği durumlarda nöropatik ağrılar gelişebilir.
Omuz ağrısı Servikal sinir köklerinin bası altında kaldığı hastalarda omuza yansıyan ağrı görülebilir.
Parestezi Medulla spinalis ve cauda equina liflerinin bası altında kaldığı durumlarda parestezi gibii nörosensorial fonksiyon bozuklukları görülebilir.
Parezi, paralizi Medulla spinalis ve cauda equina liflerinin bası altında kaldığı durumlarda parezi,paralizi gibi nöromotor fonksiyon bozuklukları görülebilir.
Tekrarlayıan düşmeler omurga balansının bozulması, eklem hareketlerinin kısıtlanması ve motor fonksiyon bozukluğunun görüldüğü hastalarda tekrarlayan düşmeler görülebilir.
Üriner inkontinans Lomber dejeneratif omurga hastalığı ciddi spinal stenoz ve disk hernisi ile beraber cauda equina varlığında idrar inkontinası görülebilir
Boyun ağrısı Servikal bölgede intervertebral diskin dejenerasyonuna bağlı olarak hastalarda boyun ağrısı şikayeti görülebilir.
Cinsel işlev sorunları Cauda equina liflerinin basısına bağlı dejeneratif omurga, spinal stenoz veya disk hernisi ile beraber olduğunda ilerlemiş vakalarda cinsel işlev sorunları görülebilir.
Denge/hareket ile ilgili sorunlar servikal dejeneratif omurga hastalığında kronik süreçte ssmp varlığında ve torakal bölgede medulla spinalisin bası altında kaldığı hastalarda denge ve yürüme bozuklukları önemli bir klinik göstergedir
Eklemlerde hareket kısıtlılığı İntervertebral eklemlerde ve ligamantöz yapılardaki kronik hasara bağlı hastalarda omurga hareketlerinde kısıtlanma olabilir.
Fekal inkontinans Lomber dejeneratif omurga hastalığı ciddi spinal stenoz ve disk hernisi ile beraber cauda equina varlığında gaita inkontinası görülebilir
İmpotans Dejeneratif omurga, spinal stenoz veya disk hernisi ile beraber olduğunda ilerlemiş vakalarda erkek hastalarda impotans görülebilir
Kas güçsüzlüğü İlerlemiş vakalarda spinal stenozun neden olduğu medulla spinalis ve caudal liflerin etkilendiği durumlarda motor defisitler, kas güçsüzlüğü ve atrofiler görülebilmektedir.
Kramp Omurganın hareketleri kısıtlandığından hastalarda kas krampları sık görülmektedir
Kronik ağrı Dejeneratif disk hastalığına bağlı olarak hastalarda ısrarcı kronik ağrılar olabilir.
Bel ve sırt ağrısı Dejeneratif disk hastalığına bağlı olarak hastalarda bel ve sırt ağrıları en sık görülen şikayetlerdendir. Hastalar genellikle tekrarlayan bel ve sırt ağrıları ile hekime başvururlar.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü