MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-6 (FRMA306)

Ders Oturumu 10

"Nöromüsküler bloke edici ilaçlar"

Dr. Öğr. Üy. İpek Duman (1 ders saati)

Ders özeti

Nöromüsküler bloke edici ilaçlar nöromüsküler kavşakta son plaktaki sinir uyarılarını bloke eder ve kasın kasılmasını engeller (= Nöromüsküler blok). Kompetitif (depolarizasyonsuz) blok yapanlar kas son plağındaki reseptörlerde kompetitif antagonizma ile Ach’ in son plak üzerindeki depolarizan etkisini azaltır veya engellerler. Depolarizasyonlu blok yapanlar nöromüsküler kavşakta son plakta kolinerjik reseptörleri etkileyerek uzun süren bir depolarizasyon yaparlar. Ach’ın aksine bu depolarizasyon dakikalarca sürer ve son plakta desensitizasyon gelişir. Botulinum toksini de kolinerjik sinir uçlarında Ach salıverilmesini irreversibl olarak uzun süreli bloke eder, nöromüsküler aşırımı durdurur ve içine injekte edildiği kasta 2-6 ay süren lokal felç yapar.
Öğrenme hedefi: Nöromüsküler bloke edici ilaçların sınıflandırılması, etki mekanizması ve etkileri, endikasyon ve kontrendikasyonları, uygulama yolları ve dozları, yan etkileri ve önemli etkileşmeleri ile ilgili temel prensipler hakkında bilgi sahibi olma

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Depolarizasyonsuz (Kompetitif) Blok Yapan İlaçlar: Sempatik ganglion blokajı sonucu kan basıncının düşmesi, Bronkospazm, bronş salgısı ve salya artışı (histamin salıvermesi ile), Atraküryum-refleks bradikardi, Panküronyum- Kalpte antimuskarinik (M2 res blokör) etki ile taşikardi yapar, kan basıncını yükseltebilir. Depolarizasyonlu Blok Yapan İlaçlar: Kardiyovasküler sistemde Asetil kolin (Ach)’e benzeyen etkiler, Tükrük salgısı ve solunum mukoza salgılarının artışı, omuz ve sırt kaslarında rijidite ve ağrı (%1-10) (fasikülasyona bağlı), hiperkalemi, intragastrik, intraoküler ve intrakranyal basınç artışı, Genetik bozukluğa bağlı nadir ancak ciddi iki YE: Uzun süren apne ve Malign hipertermi Botulinum toksini: Ptozis ve gözde vertikal sapma, lokal reaksiyonlar Depolarizasyonsuz Blok Yapan İlaçlarla ilgili Etkileşmeler: İnhalasyon anesteziği GA’lerin çoğu NMB’lerin etkisini potansiyalize eder. Aminoglikozid AB’ler, Polimiksin B, Kolistin, Klindamisin ve Linkomisin (zayıf NM blokaj) bu ilaçları potansiyalize eder. Ca2+ antagonistleri alan hastalarda NMB ilaç etkisi artar. Lokal anestezikler, Kinidin vb antiaritmikler, Metronidazol vd imidazol türevleri de NMB ile etkileşebilir, kas felcini artırabilirler. Uzun süre fenitoin alanlarda bu ilaçlara duyarlık azalabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü