MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Pediatri 3-3 (PEDI303)

Ders Oturumu 100

"Çarpıntı, Kalpte Üfürüm"

Prof. Dr. Tamer Baysal (2 ders saati)

Ders özeti

Çarpıntı kalp normalden hızlı attığı zaman hissedilen bir bulgudur. Taşikardi nedenleri ve ayırıcı tanı ile tetkiklerden bahsedilmelidir. Üfürümlerin çeşitleri ve tanımlamaları yapıldıktan sonra ayırıcı tanı yöntemleri anlatılmalıdır.
Öğrenme hedefi: Bu derslerde çarpıntı ve üfürümlerin nedenleri, sınıflamaları ve ayırıcı tanılarından bahsedilmelidir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Anemi Çarpıntı nedenlerinin başında anemi sayılabilir. Bu yüzden çarpıntı ile başvuran her hastada hemoglobin düzeyleri araştırılmalıdır.
Doğuştan yapısal anomaliler Kalpte doğuştan yapısal anomaliler varsa çarpıntı ve üfürüm muayenede tespit edilebilir.
Çarpıntı Çarpıntı ritim bozukluklarının sık görülen bir semptomudur. Ayrıca kalp yetersizliği tablosunda da görülebilir. Ek olarak ekstrakardiyak patolojiler olan hipertroidi, anemi ve hipovolemi gibi diğer hastalıklarda da görülebilir.
Kalpte üfürüm Kalp hastalıklarında üfürüm 3 farklı nedenle ortaya çıkar: 1-Masum üfürümler: Bu üfürümlerde kalp normal olup üfürümün nedeni idiopatiktir ve anlamlı bir patoloji tespit edilemez. Masum üfürümler kısa sistolik vasıflı, yayılımı olmayan, umuşak niteliktedir ve hastanın muayenesi, EKG ve EKO incelemesi normaldir. Thril eşlik etmez. 2- Fonksiyonel üfürümler: Bu patolojilerde kalp normal ancak ektrakardiyak bir patoloji nedeniyle kardiyak output artışına bağlı olarak üfürüm işitilmektedir. Fonksiyonel üfürüme ensık neden olan patolojiler derin anemi, hipertroidi ve gebeliktir. 3- Organik üfürümler: Bu üfürümde patoloji doğrudan kalpte olup delik, darlık, yetersilik gibi altta yatan bir kalp hastalığı nedeniyle üfürüm işitilir. Üfürümün işitildiği odak, sistolik mi diyasyolik mi, devamlı mı olduğu, ve yayılımı belirtilmelidir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü