MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-2 (FRMA302)

Ders Oturumu 6

"Sefalosporinler"

Prof. Dr. Kısmet Esra Nurullahoğlu Atalık (2 ders saati)

Ders özeti

Sefalosporinler, 7-ASA’ dan türetilen yarı-sentetik türevlerdir, kimyasal yapıları, etki mekanizmaları ve antibakteriyel spektrumları bakımından penisilinlere benzerler ve benzer klinik indikasyonlarda kullanılırlar.
Öğrenme hedefi: ÖĞRENİM HEDEFİ: Sefalosporinlerin etki mekanizmasını, kuşakları/ilaçları, etki spektrumlarını, farmakolojik özelliklerini, endikasyonlarını, yan tesirlerini, kontrendikasyonlarını ve ilaç/besin etkileşmelerini bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Sefalosporinler alerjik reaksiyon, bulantı, kusma ve diyare Sefalosporinler, aminoglikozidlerle aynı solüsyon içinde karıştırılmamalıdır; kimyasal kompleks oluşturarak birbirlerini inaktive ederler. Özellikle 3. kuşak ile nefrotoksisite ve moksalaktam ve sefoperazon ile alkole intolerans; disulfiram benzeri reaksiyon oluşabilir. Sefalotin, aminoglikozidlerin nefrotoksik etkisini potansiyalize edebilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü