MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Patoloji 3-2 (PATO302)

Ders Oturumu 12

"Mantar hastalıkları tıbbi patolojisi, Virüs enfeksiyonları tıbbi patolojisi"

Dr. Öğr. Üy. Fahriye Kılınç (2 ders saati)

Ders özeti

Bazı mantar türleri deri ve mukozaları yüzeyel olarak tutarken bazıları yaygın destrüktif lezyonlar oluşturur, bazılarında mantara karşı gelişen aşırı duyarlılık sonucu doku hasarı gelişir. Mantarlara karşı başlıca üç tip doku cevabı gelişir: kronik iltihap, granülomatöz iltihap, akut süpüratif iltihap. Özellikle hücre aracılı savunmanın baskılandığı durumlarda daha çok yaygın hastalık gelişir. Virüsler konak metabolizmasına bağımlıdır. Bazı viral partiküller enfekte ettikleri hücre içinde birikerek inklüzyon cisimcikleri oluştururlar.
Öğrenme hedefi: Başlıca mantar ve virüs enfeksiyonlarının patogenezi, fonksiyonel sonuçları, morfolojik değişiklikleri hakkında bilgi sahibi olur.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Halsizlik Aspergillus, karaciğer kanseri ile ilişkili aflatoksin üretir.
Ağızda yara Genel durumu bozulmuş hastalarda, yeni doğanda, astım için oral steroid alan çocuklarda ve geniş spektrumlu antibiyotik alan kişilerde ağız mukozasında veya farenkste moniliyazis gelişebilir. Lezyonda bol fungal eleman, çevresinde akut ve subakut iltihap görülür.
Boyunda kitle Kabakulakta tükrük bezi duktus epiteli enfektedir, interstisyel ödem, lenfosit, plazmosit ve makrofaj infiltrasyonu görülür.
Burun akıntısı/tıkanıklığı Aspergillus paranazal sinüslerde ve akciğerlerde non invaziv koloniler oluşturabilir.
Denge/hareket ile ilgili sorunlar Poliomyelitte medulla spinalis ön boynuz hücrelerinde nekroz gelişir. Medulla spinalis ve beyin sapında ödem ve peteşial kanamalar görülür.
Deri döküntüleri/lezyonları (makülopapüler, bülloz, veziküler) Kızamıkta deri döküntüleri T hücre aracılı immün reaksiyon sonucu gelişir. Dermiste ödem, genişlemiş damarlar, lenfositler, epidermidte dev hücreler görülebilir.
Deri ve ekleri değişiklikleri (Kuruluk, renk değişikliği, vb.) Kutanöz funguslar saç, deri, tırnak gibi keratinize yüzeyleri ve derin epidermisi tutarlar. Periodik asit schiff ve methenamin silver boyamada mantar elemanları boyanırlar.
Disfaji AİDS hastaları ve hematolenfoid malignitesi olan hastalarda kandida özefajiti gelişebilir, ağrılı yutma ve retrosternal ağrı kliniği vardır.
Dispne Mukormikoziste en sık invazyon alanı sinüsler, akciğerler ve gastrointestinal kanaldır. Enfekte dokuda damar invazyonu, trombüs, infarktüs ve kanama oluşturur.
Göğüs ağrısı Aspergillus immünsuprese ve düşkün bireylerde çevresi hemorajik lezyonlar şeklinde nekrotizan pnömoni oluşturabilir.
Hepatomegali Sitomegalovirüs lenfositleri enfekte eder ve lenfositlerde latent kalır. Enfeksiyonunda ateş, atipik lenfositoz, lenfadenopati, hepatosplenomegali gelişir.
Kalpte üfürüm Kandida endokarditi prostetik kalp kapağı olanlarda ve intravenöz ilaç kullananlarda gelişebilir.
Kas güçsüzlüğü Poliovirüslerin motor sinirleri etkilemesi sonucu bu nöronların innerve ettiği çizgili kas hücrelerinde atrofi ve ölüm gelişebilir.
Lenfadenopati Epstein-Barr virüsü öncelikle nazofarinks, orofarinks ve tükrük bezi epiteline penetre olur, sonra komşu lenf düğümlerine yayılır. Önce B lenfositler prolifere olur, sonra hücresel immün yanıt gelişir.
Ödem Hepatit B virüsünün uzun süreli replikasyonu siroza neden olabilir ve hepatosellüler karsinom riskini artırabilir.
Sarılık Hepatit B virüs enfeksiyonu sırasındaki akut karaciğer yetmezliği sitotoksik T lenfositlerin enfekte hepatositleri hasarlaması ile oluşur.
Vajinal akıntı Gebelerde, diabetlilerde ve oral kontraseptif kullananlarda en sık vajinal enfeksiyon türü kandida vajinitidir.
Vajinal kanama (gebelikte, postpartum, postmenopozal, diğerleri) Bazı virüsler (human papilloma virüs gibi) kanser ile sonuçlanan hücre proliferasyonu ve transformasyonuna neden olabilir. Enfekte skuamöz epitelin üst tabakalarında prinükleer halo içeren koilositik hücreler oluşturur.
Bilişsel bozukluklar/unutkanlık Kriptokokların polisakkarit yapıda kapsülü virulansta önemlidir, kriptokokları alveoler makrofajların fagositozundan korur. İmmün sistemi baskılanmayan bireylerde makrofajlar lenfositler ve dev hücrelerden oluşan granülomatöz yanıt gelişir, immünsuprese hastalarda jelatinöz fungus kitleleri menikslerde çoğalır, gri maddede sabun köpüğü lezyonları oluşur.
Öksürük İnfluenza virüsü bronş epitel hücrelerini nekroza uğratabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü