MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Fizyoloji 2-1 (FZYO201)

Ders Oturumu 25

"İskelet kasında kasılma, İskelet kasında gevşeme, kas tonusu"

Öğr. Gör. Dr. Ayşe Özdemir (2 ders saati)

Ders özeti

Membranda gelişen aksiyon potansiyeli riyanodin ve DHP reseptörlerini etkileyerek sarkoplazmik retikulumdan sitosole Ca geçişini sağlar. İntraselüler Ca derişiminin artması aktin-miyozin etkileşimini sağlar ve çapraz köprü siklusu gerçekleşir. Güç vuruşları sarkomer boyunda kısalmaya veya tonus artışına sebep olur. Sitosoldeki Ca'un tekrar sarkoplazmik retikuluma taşınması ile gevşeme gerçekleşir. Uyarının süresine ve frekansına bağlı olarak kasılma cevabının süresi ve şiddeti belirlenir. Kas kasılmalarının harekete dönüşmesi ise motor ve duysal birçok girdinin sentezinin sonucudur.
Öğrenme hedefi: Uyarılma ve kasılma sürecindeki moleküler ve elektriksel mekanizmaları açıklar.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Denge/hareket ile ilgili sorunlar Proproyoseptif duyuya katkı sağlayan birimlerden birinin fizyopatolojisi denge kaybı veya hareket paternlerinin bozulması ile sonuçlanabilir (Örn; vertigo)
Bel ve sırt ağrısı Organik ve psikojenik faktörler bazı kas fasiküllerinde tonusun artmasına neden olabilir. Devamında oluşacak inflamatuar süreçle birlikte kronik kas ağrıları gelişebilir (Örn; fibromiyalji)

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü