MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-3 (FRMA303)

Ders Oturumu 18

"Sempatomimetik ilaçlar"

Prof. Dr. Kısmet Esra Nurullahoğlu Atalık (2 ders saati)

Ders özeti

Sempatik sistemin, sinirsel komponenti ve hormonal komponenti vardır. Bu nedenle sempatik sisteme sempatoadrenal sistem adı da verilir. Sempatik sistemin mediyatörü noradrenalin'dir. Semapatomimetik ilaçlar, efektör organları, adrenerjik reseptörler üzerinden direkt/indirekt olarak etkileyen ve sempatik sinir stimülasyonu sonucunda bu organlarda oluşan etkileri taklit eden ilaçlardır.
Öğrenme hedefi: ÖĞRENİM HEDEFİ: Endojen katekolaminlerin ve sempatomimetik ilaçların sistemler üzerindeki etkilerini, farmakokinetik özelliklerini, endikasyonlarını, yan etkilerini, kontrendikasyonlarını, ilaç/besin etkileşmelerini açıklar.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Adrenalin, kan basıncı yükselmesi ve kalp aritmileri, izoprenalin, taşikardi, ektopik atışlar, başağrısı, baş dönmesi, tremorlar, terleme ve ciltte kızarma, dopamin ise taşiaritmi yapabilir.Dopamin ve diğer katekolaminler, vücutta MAO tarafından inaktive edildiği için, MAOI ilaçlarla etkileri potansiyalize edilir. Dobutamin, bulantı, başağrısı, taşikardi yapabilir.Amfetaminlerin bağımlılık yapma potansiyelleri yüksektir.Amfetamin benzeri ilaçların, anksiyete, kan basıncı ve kalp hızı artışı gibi ciddi KV yan etkileri vardır.MAO inhibitörleri, sempatomimetik ilaçların, özellikle indirekt ve karma etkili olanların, etkinliğini ve toksisitesini artırırlar. Glukokortikoidlerle de aynı yönde etkileşme olur.Rezerpin ve guanetidin, indirekt ve karma etkililerin etkinliğini azaltırlar.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü