MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Göz Hastalıkları 5-1 (GOZH501)

Ders Oturumu 31

"Glokom"

Prof. Dr. Mehmet Okka (3 ders saati)

Ders özeti

Glokom, optik sinir üzerinde tahribat yapan ve periferik görmeyi bozarak körlüğe yol açabilen, ilerleyici bir optik nöropatidir. Dünyada körlüğün en sık nedenlerindendir. Glokom hasarının temelinde retina gangliyon hücrelerinde kayıp vardır.
Öğrenme hedefi: Glokom hastalığını, glokom hastalığının tiplerini ve tedavisinde uygulanan prosedürleri öğrenmek

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
Başağrısı Akut Açı Kapanması Glokomunda GİB 60-80 mmHg gibi çok yüksek değerlere çıkmıştır. Bu nedenle hastada ciddi baş ağrısı görülebilir.
Cinsel işlev sorunları Bazı glokom ilaçları yan etki olarak Cinsel işlev sorunları yapabilir.
Deri döküntüleri/lezyonları (makülopapüler, bülloz, veziküler) Topikal/sistemik karbonik anhidraz inhibitörlerinin kullanımı Steve Johnson sendromu benzer bulgular yapabilir.
Doğuştan yapısal anomaliler Konjenital glokom ön kamara açısı ve trabeküler sistemin nadir görülen gelişimsel defektlidir. Hastalık “Trabekülodisplazi” olarak da adlandırılmaktadır.
Görme bozukluğu/kaybı Glokom hastalarında değişen derecede görme bozukluğu görülür. GİB uygun şekilde düşürülemez ise absolü glokoma dönüşebilir, körlük gelişebilir
Göz kuruluğu Topikal antiglokomatöz ilaçların içerisindeki etken madde ve/veya koruyucu prezervanlar göz kuruluğuna neden olabilir.
Hipertansiyon Glokom için bir risk faktörüdür.
Hipotansiyon Normotansif glokom için bir risk faktörüdür.
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Uzun süreli kortikosteroid kullanımı hastalarda glokom gelişimine neden olabilir.
İmpotans Bazı glokom ilaçlarının yan etkilerinde biri de impotansdır.
İştahsızlık Topikal/sistemik karbonik anhidraz inhibitörlerinin kullanımı çeşitli GİS bozukluğuna ve semptomlarına neden olabilir.
İştah bozuklukları Topikal/sistemik karbonik anhidraz inhibitörlerinin kullanımı çeşitli GİS bozukluğuna ve semptomlarına neden olabilir.
Karın ağrısı Topikal/sistemik karbonik anhidraz inhibitörlerinin kullanımı çeşitli GİS bozukluğuna ve semptomlarına neden olabilir.
Kırmızı göz (Gözde kızarıklık) Topikal antiglokomatöz ilaçların en sık yan etkilerinden biri göz kızarıklığıdır.
Pupil değişiklikleri Akut Açı Kapanması Glokomunda Semidilate pupilla görülür.
Bulantı-kusma Akut Açı Kapanması Glokomunda mide bulantısı, kusma görülür, hasta bu dramatik tablo içinde kendini sıkar, karnında bir defans alınır. Göze bakılmazsa “akut karın sendromu” ile karıştırılabilir.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü