MTFEES 0.6.5 Yardım İletişim

Not: Bu alan adı altındaki web sayfaları tasarım/hazırlık aşamasındadır. Kesin ve güncel bilgiler için lütfen NEÜ-MTF resmi web sayfasını takip ediniz.

Farmakoloji 3-6 (FRMA306)

Ders Oturumu 5

"Diüretik ilaçlar I"

Prof. Dr. Kısmet Esra Nurullahoğlu Atalık (2 ders saati)

Ders özeti

Diüretikler, idrar hacmini artıran ilaçlardır. Primer olarak Na+ ve Cl- iyonunun böbrek tübüllerinden geçerken reabsorpsiyonunu azaltarak itrahını artırırlar; natriüretik etki. Sekonder olarakta diürez yaparlar. Bu grupta karbonik anhidraz inhibitörleri, tiyazidler, kıvrım diüretikler, K tutucular, osmotik diüretikler ve aquaretik ilaçlar olan vazopressin antagonistleri bulunur.
Öğrenme hedefi: ÖĞRENİM HEDEFİ: Diüretik ilaçların etki yerlerine göre sınıflandırılmasını, ilaç gruplarını, ilaçların farmakokinetik özelliklerini, endikasyonlarını, yan etkilerini,kontrendikasyonlarını ve diğer ilaçlarla etkileşimlerini bilir.

Ders konusu ile ilgili semptomlar (UÇEP Dikey entegrasyonu):

Semptom Ders konusu ilgisi
İlaçların istenmeyen etkileri/ilaç etkileşimleri Asetazolamid, anoreksi, kilo kaybı, GİS bozuklukları, güçsüzlük, libido kaybı ve impotens yapabilir. Bir sülfonamid türevi olduğundan, asetazolamid, sülfonamid ve diğer sülfonamid türevleri arasında, çapraz duyarlılık reaksiyonları görülebilir. Tiyazidler, sıvı ve elektrolit dengesini bozarlar, Hipokalemi veya hipokalemik alkaloz; tiazidlerin en sık yan etkisi hipokalemidir, hiponatremi, hiperürisemi, hiperglisemi (hipokalemi sonucu insülin salıverilmesinin azalmasına bağlı), hiperlipidemi ve hipomagnezemi ayrıca ciltte alerjik döküntüler yapabilirler. Diğer sulfonamid türevleri gibi bilüribini plazma albümininden uzaklaştırarak sarılığı artırabilirler. Kalp glikozidleri alan hastalarda, tiazidlerin hipokalemi yapmaları nedeniyle dijital dozunun, mutad dozun yarısına indirilmesi uygun olur.

© 2021-2022 NEÜ Meram Tıp Fakültesi Eğitim Koordinatörlüğü