Çocuk Sağlığı 4-1 (PEDI401)

"Büyüme ve gelişmenin takibi"

Doç. Dr. Ahmet Osman Kılıç (2 ders saati)

Büyüme bedenin uzay boşluğunda kapladığı alandaki artışı, gelişme organ ve sistemlerin fonksiyonlarında olgunlaşmayı ifade eder. Büyümenin takibi için boy, tartı, baş çevresi gibi antropometrik ölçümler kullanılır. Gelişmenin takibi için hastanın belirli aralıkla muayene edilmesi ve gelişim basamaklarını kazanıp kazanmadığı kontrol edilmelidir. Büyüme ve gelişmenin takibinde ortaya çıkan sorunların erken dönemde tespiti çözüm için anahtar rol oynamaktadır.
Öğrenme hedefi: Bu dersin sonunda dönem 4 pediatri stajı öğrencilerinin çocuklardaki büyüme ve gelişmenin tanımını yapıp, büyüme ve gelişme takibinin ne şekilde icra edildiğini ifade edebilmesi amaçlanmaktadır.

Büyüme-gelişme geriliği Büyüme geriliği tanısı için boy, tartı ve baş çevresinin hastanın yaşına göre persentil değerleri hesaplanarak değerlendirilmesi gerekir. Gelişme basamakları genelden özele, içten dışa doğru kazanılır. Gelişme basamakları psikomotor, diş gelişimi, kemik gelişimi, psikososyal gelişme olmak üzere dörde ayrılır. Gelişim basamaklarını zamanında kazanamayan hastaların gelişme geriliği sebebinin saptanması için ileri merkezlere sevk edilmesi gerekir.