Mikrobiyoloji 3-2 (MKRB302)

"Giardia ve Trichomonas enfeksiyonları"

Doç. Dr. Fatma Esenkaya Taşbent (1 ders saati)

Giardia intestinalis ve Trichomonas protozoonları kamçılı parazitlerdendir. G. intestinalis ince barsaklarda yaşar ve sık görülen intestinal protozoonlardan biridir. En sık kontamine suların içilmesi ile bulaşır ve epidemiler gelişir. Özellikle küçük yaşlardaki çocuklar Giardia enfeksiyonları açısından risk altındadırlar. Trichomonas vaginalis kadınlarda önemli vaginit etkenlerindendir, erkeklerde çoğunlukla asemptomatik olup üretrit ve prostatit de gelişebilir.
Öğrenme hedefi: Giardia ve Trichomonas enfeksiyonları öğrenilecek.

Üretral akıntı Trichomonas vaginalis enfeksiyonlarında erkeklerde üretrit ve prostatit gelişebilir.
Vajinal akıntı Trichomonas vaginalis kadınlarda kötü kokulu, köpüklü, yeşil akıntılı vaginite neden olur.
Diyare Giardia intestinalis enfeksiyonlarında en önemli yakınma kronik diaredir. Yağlı dışkılama tipiktir.
Kilo kaybı Giardia intestinalis enfeksiyonlarında özellikle çocuklarda emilim bozukluğuna bağlı kilo kaybı, gelişme geriliği görülebilir.